Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivalul de Film de la Veneția: Documentarul „All the beauty and the bloodshed” a câștigat Leul de Aur

Un film documentar cu un subiect sensibil - criza opiaceelor - a câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția. Cea mai bună actriță a fost desemnată Cate Blanchett, iar premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Colin Farrell.

A doua oară când un documentar câștigă Leul de Aur

Într-un rar triumf pentru filmul documentar la un important festival, realizatorul american Laura Poitras a luat Leul de Aur pentru cel mai bun film la Veneția cu „All the Beauty and the Bloodshed”.

Documentarul explorează viața fotografei și activistei Nan Goldin, povestită cu ajutorul diapozitivelor, interviurilor și imaginilor rare cu lupta ei personală pentru ca familia Sackler să fie trasă la răspundere în criza opioidelor.

Este o victorie istorică din mai multe motive: nu numai că este doar a doua oară în istoria de 79 de ani a festivalului când un documentar câștigă Leul de Aur, dar este pentru a treia oară consecutiv când o femeie cineast câștigă Leul de Aur, după Chloé Zhao în 2020 pentru „Nomadland” și Audrey Diwan, anul trecut, pentru drama avortului „Happening”.

Regizorul pentru care a fost păstrat un loc gol

Îndrăgita actriță din Australia, Cate Blanchett, a câștigat sâmbătă, pentru a doua oară, premiul pentru cea mai bună actriță la Veneția. Blanchett a triumfat și în 2007 pentru interpretarea sa care sfidează genul, în rolul lui Bob Dylan din „I'm Not There”. De data aceasta, actrița în vârstă de 53 de ani a câștigat pentru rolul său complex și provocator din „Tar”, care spune povestea primei femei dirijor al unei orchestre germane.

Superstarul irlandez, Colin Farell, și-a acceptat premiul pentru rolul din „The Banshees of Inisherin”, cu ajutorul unei intervenții video. Povestea are loc pe o insulă îndepărtată din vestul Irlandei. Farell și vechiul său amic Brendan Gleeson joacă rolul a doi prieteni care pierd legătura în mod inexplicabil, în timp ce Războiul Civil face ravagii pe continent.

La festival, a fost păstrat un loc gol pentru regizorul iranian Jafar Panahi, aflat în închisoare, care a primit un premiu special al juriului pentru „No Bears".

Regizorul execută șase ani de închisoare, după ce acum un deceniu a fost condamnat într-o vreme când regimul de la Teheran reprima orice opoziție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE