Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivalul de Film de la Veneția | Artizanul din spatele măștilor

Un loc care are legătură cu lumea filmului este un atelier de fabricat măști, un atelier cu tradiție în Veneția, pentru că aici au fost realizate măștile dintr-un film celebru al regizorului Stanley Kubrick, Eyes Wide Shut.

Francesca Cecamore lucrează zilnic în atelierul ei din apropierea Pieței San Marco, din Veneția. Măștile nu sunt unele obișnuite. Ci sunt lucrate după o tradiție moștenită din familie. Diferența dintre o mască de serie și una lucrată cu meșteșug este vizibilă chiar și pentru un simplu turist.

Francesca Cecamore, artizan de măști: „Este o tradiție a familiei, am moștenit-o de la tatăl meu. La începutul anilor `80, a reînceput festivalul măștilor din Veneția. Iar tatăl meu era foarte interesat de concurs. Și a început să se documenteze, împreună cu alți meșteșugari, pricepuți în arta măștilor. Este o artă foarte veche, era recunoscută ca meșteșug încă din secolul al XV-lea.”

Măștile, recuzită de film

La atelierul Kartaruga, din centrul Veneției, unele măști sunt celebre. Au fost recuzită în filme faimoase: în Eyes Wide Shut, cu Tom Cruise, în Casanova, cu Heath Ledger sau în Gambit, cu Cameron Diaz. Ca artizan, când realizezi fiecare centimetru al unei măști, nu te interesează faima ei. În schimb, ajungi să ai măști preferate.

Francesca Cecamore, artizan de măști: „De obicei, este cea la care lucrez. Și mereu mă sfătuiesc cu tatăl meu când lucrez, el este maestrul. Dar ceea ce iubesc este motivul pentru care suntem aici, adică tradiția măștii. Este o meserie în timpul căreia nu te plictisești, mereu afli lucruri noi. Respectăm tradiția, dar avem anumite comenzi speciale și trebuie să ne documentăm. Dacă lucrăm pentru un spectacol de operă, trebuie să studiem, să aflăm lucruri despre autorul operei, despre epoca respectivă. Muncești fără încetare. Dar o mască este munca unei echipe întregi. Și, în munca noastră, se vede și trecutul, și prezentul, și viitorul.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE