Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Achiziții inutile din bani europeni. Două grădinițe din Constanța au fost dotate cu echipamente de bucătărie pentru hoteluri și restaurante

Două grădinițe din Constanța, care sunt în curs de modernizare și reabilitare cu fonduri europene, au fost dotate cu echipamente de bucătărie potrivite mai degrabă pentru hoteluri și restaurante. Vorbim despre friteuze, frigidere uriașe, mașini automate de spălat pahare sau vitrine frigorifice pentru micul dejun total inutile, susțin angajații.

Achizițiile nu încap în bucătării

Ei se plâng că noile achiziții, care au costat sute de mii de euro, nici măcar nu încap în bucătării, iar multe dintre ele zac pe holuri din lipsă de spațiu.

Păun Paula, bucătăreasă: „Nu ne putem folosi de ea. Să țină mâncarea tot timpul caldă, noi nu putem, noi dacă o facem trebuie să o dăm copiilor călduță, nu fierbinte, deci noi nu le putem folosi, mașina de spălat este foarte mică și aceasta este friteuza, dar noi nu avem voie să facem prăjeli, iar aceasta este de pahare, dar noi nu folosim pahare, că nu avem voie cu pahare la copii, doar căni de inox.”

Cu doar două luni înainte de termenul de finalizare a proiectului în valoare de peste cinci milioane de lei și cofinanțat cu fonduri europene, angajații Grădiniței Amicii din Constanța s-au trezit cu bucătăria și holul pline cu aparate electrocasnice inutile. Frigiderele uriașe au ocupat tot spațiul de lucru, iar în chiuvetele subdimensionate abia încap câteva farfurii.

Problemele semnalate de angajați nu se opresc aici.

Reporter: „Ușa aceea unde ducea?”

Cati Tofan bucătăreasă grădiniță: „În sala de mese, pe o ușă trebuia să intrăm și pe alta să ieșim, acum am înțeles că o să vină să o scoată.”

Reporter: „Dar când le-au montat nu au întrebat? Păi au zis că respectă proiectul.”

Păun Paula, bucătăreasă: „Aici e un cuptor care ni l-au pus pe masă și masa s-a și lăsat. Fiind înalt noi nu putem să îl folosim, pentru că ne opărim, scoatem tăvile din cuptor și ne putem opări, deci frigiderul este foarte mare, deci noi nu putem să punem lactatele cu legumele, nu, fiecare frigider are specificul lui.”

Conducerea se teme că grădinița nu se va putea redeschide la primăvară

Conducerea grădiniței se teme că din cauza achizițiilor inutile, unitatea de învățământ preșcolar nu se va putea redeschide la primăvară.

Tania Dumitrescu, directoarea Grădiniței Amicii Constanța: „Este o mare problemă, nu știm cum se va rezolva, deja spațiul a fost împărțit și nu știu ce se va face cu aceste ustensile imense care nouă nu ne folosesc.”

Aceleași probleme au fost semnalate și la o altă grădiniță, aflată, de asemenea, în proces de reabilitare și modernizare, tot cu fonduri europene.

Irinela Nicolae, consilier local PSD: „Se petrec niște lucruri puțin ciudate. Proiectantul nu știe despre ce este vorba într-o grădiniță. Vorbesc de cele două grădinițe Amici și Mugurel. Au trecut pe lista de proiectare inclusiv mașina automată de spălat pahare.”

Felicia Ovanesian, city manager Primăria Municipiului Constanța: „Problema este ori în caietul de sarcini ori în implementarea efectivă a obiectului achiziției. Urmează să verificăm.”

În cazul în care recepția lucrării întârzie finanțarea externă ar putea fi pierdută. Contractul a fost semnat în anul 2019, prin Programul Operațional Regional 2014 -2020, cu termen de finalizare în martie 2023. Din datele postate pe site-ul Primăriei reiese că pentru aceste dotări s-au cheltuit peste un milion de lei. Cele două grădinițe au împreună aproximativ 600 de locuri și ar trebui să fie date în folosință la primăvară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE