Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Achiziția a 62 de trenuri noi, blocată: Curtea de Apel a admis contestația companiei franceze Alstom

Eșec al Ministerului Transporturilor în privința achiziției de trenuri noi. Contractul de peste patru miliarde de lei, câștigat la licitație la începutul anului de compania PESA din Polonia pentru livrarea a 62 de trenuri va fi anulat.

Și asta după o decizie definitivă a Curții de Apel București, care a admis contestația companiei franceze Alstom, care a participat și ea la licitație. Acum, oficialii urmează să reevalueze contractul aflat în litigiu.

Specialiștii din domeniu spun că va fi o perioadă mult mai lungă până când lucrurile se vor clarifica

Cristian Popa, jurnalist Euronews: În primul rând, vorbim de o întârziere. Oficialii admit că, în momentul de față, vorbim despre o întârziere de aproximativ o lună. Specialiștii din domeniu spun că va fi o perioadă mult mai lungă până când lucrurile se vor clarifica. Decizia magistraților este una cât se poate de clară. În momentul de față, a admis contestația companiei franceze. Autoritățile române spun că au întrinut din nou comisiile de reevaluare pentru a face din nou analiza proceselor verbale în urma cărora producătorul PESA din Polonia a fost desemnat câștigătorul licitației. O licitație în valoare de aproape 4 miliarde de lei.

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară a declarat, pentru Euronews România, că așteaptă motivația întreagă a Curții de Apel pentru a reevalua punctele.

”Nu cred că o lună de zile întârziere înseamnă scăderea speranțelor de a merge cu trenuri noi”

Ștefan Adrian Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară: Curtea de Apel a dat dreptate parțial Alstom. Deci nu a considerat că toate plângerile făcute de Alstom sunt întemeiate. După ce ne va fi comunicată motivația întreagă a Curții, vom vedea exact punctele care ne sunt cerute de instanță să fie reevaluate. Vorbim deocamdată de o pauză de o lună, o lună și puțin. Nu cred că o lună de zile întârziere înseamnă scăderea speranțelor de a merge cu trenuri noi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE