Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sindicaliştii din instituţiile din subordinea Ministerului Muncii au renunțat la grevă. La discuțiile cu premierul s-au stabilit ajustări salariale

Update: Sindicaliştii din instituţiile din subordinea Ministerului Muncii erau în grevă generală de luni, iar plata pensiilor, a alocaţiilor şi a celorlalte indemnizaţii era pusă în pericol.

Ministerul Muncii a anunțat suspendarea protestelor din instituţiile din subordine, luni urmând a avea loc o nouă întâlnire cu sindicaliştii. În urma discuţiei cu premierul s-au stabilit ajustări salariale.

”Primul-ministru Marcel Ciolacu, ministrul muncii şi solidarităţii sociale Simona Bucura-Oprescu şi reprezentanţii organizaţiilor sindicale ai salariaţilor din casele teritoriale de pensii, agenţiilor teritoriale de plăţi şi inspecţie socială, inspectoratele teritoriale de muncă şi agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă au avut o întâlnire astăzi, 29 noiembrie la sediul Guvernului. Discuţiile au privit problematica salarizării, condiţiilor de muncă şi realizarea obiectivelor instituţionale în contextul generat de protestele declanşate şi revendicărilor prezentate”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Muncii.

Știrea inițială: Tot mai multe agenții din subordinea Ministerului Muncii se alătură grevei generale. Astăzi este a treia zi în care sediile Caselor de Pensii, ale Agențiilor pentru Ocuparea Forței de muncă, precum și Inspectoratele teritoriale de muncă sunt închise în aproape întreaga țară. Premierul urmează să se întâlnească astăzi, după ora 15, cu reprezentanții sindicatelor. 

Pentru prima dată de la începutul grevei generale, angajații Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din București s-au alăturat protestelor care au loc în aproape toată țara. 

Nicoleta Borza, purtător de cuvânt al Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București: ”Acum suntem deciși să rămânem și să ne cerem drepturile până când le vom obține. Aș aminti perioada de pandemie când am lucrat și sâmbetele și duminicile, când am efectuat ore suplimentare și nu am fost remunerați și nu am cerut la acel moment.” 

 Ei protestează din cauza salariilor mici, care nu au crescut de mai bine de șase ani. În plus sunt nemulțumiți de condițiile de muncă, lipsa personalului și a volumului de muncă foarte mare. 

Maria Boloca, consilier AMOFM: ”Avem de a face zi de zi cu oameni nemulțumiți, oameni care au probleme și trebuie sa fim prezenți pentru ei de fiecare dată, noi nu avem valoarea pe care ar trebui sa o avem. Noi nu am fost niciodată luați în seama.” 

Sorin Bința, șef birou AMOFM: ”Mie ca șef birou, nu a mai fost crescut de ani buni. Tot ce înseamnă logistică este foarte învechită. Într-adevăr, programul cu publicul este foarte afectat. Șomerii, beneficiarii de diferite convenții, de adeverințe nu beneficiază de.. nu pot sa vină acum.” 

 Pentru a treia zi la rând, proteste au avut loc și în Iași, Arad, Prahova, Botoșani în mai multe agenții din subordinea Ministerului Muncii, printre care Casele Județene de Pensii, AJOFM și ITM. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE