Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

15.000 de noi cazuri de COVID-19. Infectările s-au dublat față de săptămâna trecută

15.000 de noi cazuri de COVID au fost înregistrate în ultima săptămână în România, aproape dublu față de săptămâna precedentă. Cei mai mulți dintre cei care ajung la Terapie Intensivă sunt persoane nevaccinate. De asemenea, copiii sunt mai afectați de noua variantă a virusului. Autoritățile spun că numărul de infectări va fi în continuă creștere până la jumătatea lunii august. De astăzi, reîncep raportările zilnice privind situația pandemiei în țara noastră.

„În săptămâna trecută au fost înregistrate apropape 15.000 de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, sunt cazuri de reinfectare. Opinia noastră este că această creștere va mai dura aproximatuv patru sau cinci săptămâni”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Numărul deceselor a crescut

33 de bolnavi de COVID au decedat. Dublu față se săptămâna trecută. În total, peste 1.400 de pacienți infectați cu SARS-COV-2 au fost internați. Aproape 90 dintre ei la Terapie Intensivă. Sunt tot mai multe cazuri în rândul copiilor.

„Sunt aproximativ 150 de pacienți în fiecare zi. Nu sunt cazuri grave, sunt foarte ușoare, dar sunt copii mici undeva la 20-30% au nevoie de internare. Locurile sunt în dinamică. Încercăm să externăm în fiecare zi pentru a putea interna mai departe.

Trebuie prudență dar nu suferă comparație cu ce am văzut la început de pandemie. Variantele noi de virus mai putin agresive nu intră în discuție o situație complicată cum era la început de pandemie”, a explicat doctorul Adrian Marinescu.

Tulpina Omicron este dominantă

Tulpina Omicron este dominantă, a anunțat ministrul Sănătății. Dar au fost depistate deja și primele cazuri cu subvarianta BA.5, care este responsabilă de noul val de infectări din vestul Europei. Vaccinarea va rămâne la medicii de familie, spune Alexandru Rafila. Iar în marile orașe, ar putea să se organizeze centre de imunizare în unele spitale. Până atunci, autoritățile ne recomandă să folosim mască de protecție în spațiile aglomerate închise.

„Destul de rar mai port, când chiar e un loc super aglomerat – spre exemplu, la metrou - dar, în ultima vreme, chiar nici acolo”, a spus un bărbat.

„În mod normal nu mai port, dar da, dacă sunt anumite aglomerații foarte mari, ieșite din comun, atunci parcă aș simți nevoia de un plus de siguranță”, a precizat o tânără.

Specialiștii cred că cei care au renunțat la mască cu greu vor putea fi convinși să o poarte din nou.

„Pandemia nu s-a terminat vreodată. Însă, în mentalul public, ea a fost terminată pentru că niște politicieni au spus că s-a terminat și că restricțiile au fost, așa, ridicate fără niciun argument științific. Iar, în momentul de față, pare aproape imposibil ca restricțiile să fie reintroduse și, dacă sunt introduse, să fie respectate. Nu cred că cetățeanul român este dispus să mai respecte”, a explicat sociologul Gelu Duminică.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că redeschiderea școlilor în luna septembrie nu va fi afectată de noul val de îmbolnăviri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE