Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile vor instala 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon gratuit în 20 de județe. Explicațiile lui Raed Arafat

Autoritățile vor instala gratuit 10.000 de detectoare de fum și de monoxid de carbon în locuințele din 20 de județe, într-o campanie de conștientizare asupra pericolului de incendiu. Fiecare locuință ar trebui să aibă astfel de sisteme de avertizare, spun autoritățile. cauzele principale care duc la incendii în locuințe sunt: coșurile de fum defecte sau necurățate, instalațiile electrice defecte și mijloacele de încălzire.

 Aceste două tipuri de detectoare, instalate în locuințe, pot salva vieți. 

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: ”Dacă fumul din cauza unui incendiu mocnit se cumulează într-o casă unde oamenii dorm, riscul este ca oamenii să nu se trezească niciodată pentru că se intoxică, nu se mai trezesc. Un detector pentru fum casa sau mai multe detectoare puse în casă pot avertiza oamenii din timp că există fum care se cumulează și atunci se trezească și să poate să evacueze casă.”

Detectoarele vor fi instalate în 20 de județe

10.000 de detectoare de fum și de monoxid de carbon vor fi instalate în 20 de județe unde a fost raportat cel mai mare număr de incendii.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: ”Ținta noastră sunt casele mai vechi, nu putem în casele de o singura cameră de exemplu, acolo imposibil să poți să pui asta, poți să sune tot timpul chiar și în mod fals, dar casele care sunt mai vechi, casele care sunt bătrâni, în care sunt persoane cu dizabilități, sunt care sunt mulți copii, asta este ținta noastră. Asta acuma este un pas în care venim cu ceva palpabil și încurajăm toată lumea să facă același lucru în case. Eu la mine pot să vă spun, am, și am pus, nu sunt conectate și asta vreau să subliniez, nu sunt conectate la firme, nu trebuie plătite abonamente, nu sunt conectate la centrale de armare specifice. Astea sunt detectoare independente.”

Cătălin Predoiu, ministru MAI: ”Am un alt tip de detector în apartament, era montat, dar va asigur ca am pus ochii pe amândouă și o sa mi le procur.”

Pompierii au intervenit la stingerea aproximativ 7.000 de incendii, în 2023

În 2023 pompierii au intervenit la stingerea a 6.600 de incendii care au afectat 1125 de persoane. Un sfert dintre aceștia au murit, dintre care cinci erau copii. 

O tragedie de proporții a avut loc chiar la finalul anului, la pensiunea Ferma Dacilor, unde 8 persoane au murit. Șapte dintre victime aveau între 11 și 22 de ani. Ei nu au mai putut ieși din camerele în care dormeau pentru că au simțit fumul prea târziu. Prevenirea incendiilor dar și voluntariatul în cazul unor situații de urgență sunt la fel de importante ca intervențiile la incendii, spun autoritățile.

Cătălin Predoiu, ministru MAI: De regulă, avem, dacă vreți o mentalitate de tip contractualist, ne e treaba altuia de aia e plătit, de a este încadrat în administrație, nu ice-s ca pompier să vină să salveze. În alte țări sisteme de organizare pe bază de pe bază de voluntariat, de pregătire civică, de prevenție, de intervenții la primele măsuri, se fac structuri a sistematic, cetățeni participă în voluntar.” 

În magazinele de specialitate, un detector de fum costă de la 50 de lei și poate depăși 500 de lei. Aparatul emite un semnal audio puternic atunci când detectează fum, iar asta îi avertizează pe cei din casă, care poate dorm, de pericolul unui incendiu. Producătorii spun că riscul de a muri într-un incendiu acasă este redus la jumătate dacă există un detector de fum activ în casă. În mai multe țări, dezvoltatorii imobiliari sunt obligați sa monteze detectoare de fum când construiesc blocurile.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE