Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Incendiul din Valencia: MAE confirmă că doi români sunt printre persoanele decedate

Un incendiu a cuprins o clădire rezidențială din orașul spaniol Valencia.

27/02/2024 , 21:57

Doi români, printre persoanele decedate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autoritățile spaniole au notificat reprezentanții Consulatului României la Castellon de la Plana că au finalizat procesul de identificare a victimelor şi au confirmat decesul a doi cetățeni români care fuseseră inițial declarați dispăruți.

25/02/2024 , 18:33

Doi români s-ar afla printre persoanele date dispărute în incendiul din Valencia

În total, numărul persoanelor date dispărute a ajuns la 19.

În direct la Euronews România, românca Adriana Banu, care este administratoarea acelui bloc, a spus că două românce date dispărute locuiau exact deasupra apartamentul care a luat foc prima dată. Ele se află printre persoanele date dispărute.

O anchetă este în plină desfășurare, pentru a se afla cum a avut loc tragedia, iar autoritățile continuă procesul de identificare a victimelor.

Adriana Banu, administratorul blocului care a ars: "În afară de faptul că sunt administratorul blocului, sunt afectată, casa mea era acolo și am rămas și eu în aceeași situație ca și restul, fără casă, fără nimic.

Ceea ce vă pot confirma este că la apartamentul 95 stăteau două cetățene române, fata și mama ei. Era situat apartamentul lor chiar deasupra apartamentului unde s-a generat incendiul. Ele erau în regim de chirie. Deocamdată, cum e secret, nu avem informația oficială. Au confirmat zece persoane decedate, dar nu cunosc identitatea tuturor. Incendiul ăsta a calcinat tot. Din datele pe care le am, din edificiu au fost recuperate toate corpurile, nu mai este nimic acolo. Ei nu se așteaptă, în principiu, să mai găsească victime.

Am rămas fără casă, am stat la o prietenă. În seara asta ne-au asigurat un loc într-un hotel. După 29 februarie ar trebui să ne mutăm într-un edificiu proprietatea primăriei Valenciei, unde e probabil să ne mutăm toți cei afectați, indiferent că suntem proprietari sau chiriași. O să fie temporar. Firma e în Valencia și mă interesează să rămân aproape de școala copilei mele, aproape de muncă, pentru că eu am alte clădiri pe care trebuie să le administrez. Pentru mine e copleșitor, pentru că, în afară de situația mea, a trebuit să am și încărcarea asta adiacentă a muncii. E foarte complicat.

Da, era asigurat edificiul. Probleme o să fie după aceea. Depinde cum se declară edificiul, depinde ce o să se întâmple. Partea ok din toată drama aceasta este că această clădire este situată într-o zonă emblematică, era un edificiu emblematic, era printre primele care s-au construit în Valencia cu caracteristicile astea. Bănuiesc că o să fie toată lumea interesată să reconstruiască.

Ce pot să spun e ceea ce am văzut. În momentul în care s-a propagat incendiul, în 45 de minute a ars tot blocul, care era format dintr-o porțiune de 14 etaje și cealaltă de zece. Era o pasarelă între ele."

VEZI GALERIA
6 imagini

"Cele mai proaste vești sunt confirmate. Prima inspecție efectuată de poliția științifică a localizat 10 cadavre în interiorul clădirii", a scris vineri după-amiază pe Twitter Pilar Bernabé, un oficial al orașului.

23/02/2024 , 22:02

Cel puțin zece persoane au murit și alte 14 sunt rănite

Cel puțin zece persoane au murit și alte 14 sunt rănite, în urma unui incendiu izbucnit joi în Valencia.

Cinci persoane rămân în spital - dintre care patru pompieri. Starea lor este descrisă ca fiind stabilă.

Poliția a început să examineze interiorul celor două turnuri rezidențiale care au fost distruse de incendiu, pe fondul întrebărilor tot mai frecvente cu privire la modul în care incendiul s-a extins atât de rapid.

Nu se știe imediat câte persoane se aflau în cele două clădiri când a izbucnit incendiul, dar se crede că zeci de persoane și-au pierdut casele și bunurile.

Complexul avea aproximativ 140 de apartamente.

Multe echipaje de pompieri au plecat acum, dar căutarea ultimilor rezidenți dispăruți continuă.

MAE precizează că, până la acest moment, autoritățile spaniole nu au notificat oficiul consular cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate.

VEZI GALERIA
4 imagini
23/02/2024 , 14:06

MAE: Nu sunt români printre victimele incendiului din Valencia

Reprezentanții oficiului consular au întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile spaniole competente pentru obținerea unor informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate.

Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE: „Prezentăm condoleanțe familiilor îndoliate. (...) Referitor la datele comunicate despre posibili cetățeni români implicați în acest incendiu, până la acest moment, autoritățile locale, autoritățile spaniole, nu au notificat oficiul consular de la Castellon de la Plana cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate”.

O anchetă este în curs. Sunt patru morți și mai multe persoane dispărute, în momentul de față, potrivit Reuters.

23/02/2024 , 10:39

19 persoane sunt date dispărute

Autoritățile spaniole spun că 19 persoane nu au fost găsite încă, deși au fost utilizate și drone speciale de recunoaștere. În plus, incendiul din clădirea de 14 etaje încă era în toi dimineața, deși izbucnise la ora locală 17.

Presa locală spune că flăcările au pornit de la etajul al cincilea și s-au extins din cauza vântului. Primarul Valenciei a spus că va declara zile de doliu, iar serbările programate în acest weekend au fost deja suspendate.

23/02/2024 , 07:57

Incendiu în Valencia: Patru morți și cel puțin 13 răniți

Pompierii spanioli au avut de furcă cu vântul puternic pentru a stinge incendiul uriaș care a distrus blocul de apartamente din Valencia. Pe lângă cele patru persoane care și-au pierdut viața, sunt cel puțin 13 răniți, printre care un minor și șase pompieri, însă autoritățile nu au dat detalii despre cât de gravă este starea lor, potrivit sursei.

Incendiul - care s-a extins și la o clădire învecinată - a început, joi, în jurul orei 17.30 la etajul al patrulea al blocului a luat rapid amploare, au declarat martorii și serviciile de urgență.

Știrea inițială:

Incendiu în Valencia. Flăcările au cuprins două blocuri, dintre care unul de 14 etaj: sunt cel puțin 13 răniți

Cel puțin zece persoane au murit și alte 14 sunt rănite.

Pompierii s-au deplasat la fața locului, în centrul orașului, unde s-au văzut flăcări izbucnind de la ferestrele clădirii rezidențiale de 14 etaje unde se pare că a început focul. Locuitorii au putut fi văzuți prinși pe balcoane în așteptarea salvarii.

Șaisprezece echipe de pompieri și cinci ambulanțe au fost trimise la fața locului, într-un cartier bogat la nord de centrul orașului, au declarat serviciile locale de urgență.

Incendiul a început la etajul patru al clădirii și s-a extins la alte apartamente, au declarat serviciile de urgență pe X.

VEZI GALERIA
6 imagini

Presa locală a relatat că mai mulți locuitori au cerut ajutor de la balcoanele apartamentelor lor.

Ana Mari Gonzalez, care lucrează la o clinică din apropiere, a declarat pentru TVE că a putut vedea pompierii luptându-se cu flăcările pentru a salva un adolescent blocat la primul etaj al clădirii.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a postat un tweet pe platforma X, spunând că a fost „șocat de incendiul teribil dintr-o clădire din Valencia”, adăugând că a oferit orașului „tot ajutorul necesar”.

„Vreau să transmit solidaritatea mea tuturor persoanelor afectate și recunoștință personalului de urgență deja prezent la fața locului”, a spus Sánchez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE