Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zona din România în care stratul de zăpadă ajunge la doi metri. Recomandările salvamontiștilor

Stratul de zăpadă atinge în mai multe zone din masivul Călimani 60 de centimetri, iar unde a viscolit sunt acumulări de zăpadă de doi metri, a avertizat șeful Salvamont Suceava, Voicu Raia. În stațiunea Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 40 de centimetri.

În județul Suceava, salvamontiștii au precizat că în zonele împădurite în care a nins pot exista arbori doborâţi de vânt. Șeful Salvamont Suceava a precizat că, deocamdată, nu se știe exact în ce regiuni există acest pericol și, din acest motiv, le-a recomandat turiștilor care merge pe traseele montane să dea dovadă de mare prudenţă şi să anunţe căderile de arbori.

„Pentru informaţii şi semnalarea unor eventuale probleme legate de traseele montane sau urgenţe, turiştii sunt rugaţi să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont la 0725.826.668 sau dispecerat Salvamont Suceava 0724.212.857”, au mai precizat reprezentanții Serviciului Salvamont Suceava.

Strat de zăpadă la Bâlea Lac, de peste 40 de centimetri

Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă a depășit 40 de centrimetri grosime la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine.

„În urma condițiilor meteorologice din ultimele zile, în zona montană înaltă riscul producerii avalanșelor a crescut la pragul de însemnat( grad 3 ) sau în unele zone risc mare ( grad 4).

Recomandăm turiștilor să evite momentan aceste zone, iar dacă totuși practică sporturi și drumeții în aceste zone să fie prudenți, să fie echipați cu tot echipamentul specific ( dva, sonda, lopata, rucsac avalanșă, etc).

Salvamont Sibiu recomandă schiorilor offpiste din zona Bâlea și zona Munților Făgăraș să nu se aventureze pe pante inclinate ( peste 30°), sa fie echipați cu echipament specific ( și să fie pregătiți să îl folosească), să cunoască regulile schiatului în offpiste alături de prietenii lor”, este recomandarea reprezentanților Serviciului Salvamont Sibiu.

Zeci de apeluri, primite de salvamontiști

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 32 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:

  • 9 apeluri pentru Salvamont Voineasa;
  • 7 apeluri pentru Salvamont Lupeni;
  • 4 apeluri pentru Salvamont Gorj;
  • 3 apeluri pentru Salvamont Sinaia;
  • 2 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov;
  • 2 apeluri pentru Salvamont Maramureș;
  • 1 apel pentru Salvamont Cluj;
  • 1 apel pentru Salvamont Borșa;
  • 1 apel pentru Salvamont Prahova;
  • 1 apel pentru Salvamont Sibiu
  • 1 apel pentru Salvamont Predeal.

”În cazul acestor intervenții au fost salvate 31 persoane, dintre acestea 18 fiind predate la Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.

S-au mai primit 47 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile”, au mai precizat reprezentanții Salvamont România.

Peisaj de iarnă în stațiunea Rânca

În acest week-end a nins și în stațiunea Rânca, spre bucuria celor care sunt în căutarea zăpezii în minivacanță.

Imaginile postate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova arată un peisaj veritabil de iarnă în stațiunea Rânca, unde drumarii au intervenit utilaje pentru a curăța drumul.

Drumarii au curățat șoseaua de zăpadă, dar avertizează că mașinile care ajung în zonă trebuie să fie echipate corespunzător, cu anvelope de iarnă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE