Ziua Victoriei, armă de imagine în războiul Rusiei cu Vestul. Populația este mobilizată pentru a susține agenda Kremlinului

Parada militară din Piața Roșie din acest an este și o încercare pentru Kremlin de a demonstra că eforturile țărilor occidentale de a izola Moscova au eșuat.

La ceremonie va participa președintele Chinei, dar și alți lideri de state printre care cei din Brazilia, Slovacia și Serbia.

Sărbătorile de 9 mai sunt de o importanță crucială pentru psihicul național. 27 de milioane de oameni au murit în cel de-Al Doilea Război Mondial pentru întreaga Uniune Sovietică la un loc. Nu există nicio familie în Rusia neatinsă de război.

Cineva este veteran, multe familii au pe cineva care a fost ucis sau rănit în acest război. Și de aceea aceasta este cea mai recentă amintire națională care reunește toată populația, iar cicatricile sunt încă acolo.”, a declarat Alexandr Gabuev, directorul Centrului Carnegie „Russia Eurasia”.

Accentul pus de autoritățile ruse pe victoria din cel de-Al Doilea Război Mondial reflectă nu numai dorința de a arăta puterea militară a Rusiei, ci și efortul de a mobiliza țara pentru a susține agenda Kremlinului. 9 mai este printre puținele sărbători care este marcată de toate grupurile politice din țară.

În primii ani după destrămarea URSS, parada din 9 mai era folosită drept prilej pentru întărirea relațiilor dintre Moscova și statele occidentale. În 1995, de exemplu, în Piața Roșie a fost președintele american Bill Clinton, prim-ministrul britanic John Major și prim-ministrul canadian Jean Chrétien.

În 2005 George W. Bush a participat la paradă alături de liderii Franței și Germaniei. Iar în 2010 în Piața Roșie a fost cancelarul german Angela Merkel.

Relațiile cu occidentul s-au tensionat grav după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea în 2014, dar și invadarea Ucrainei la începutul anului 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE