SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa

Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Europa și-a redus drastic importurile de gaze din Rusia, după debutul invaziei rusești din Ucraina, o decizie care i-a provocat grupului rus Gazprom pierderi de șapte miliarde de dolari în 2023.

Donald Trump face presiuni pentru un acord de pace în Ucraina

Președintele SUA, Donald Trump face presiuni pentru un acord de pace în Ucraina, ceea ce creează perspectivele pentru un dezgheț în comerțul cu gaze.

O sursă din apropierea discuțiilor bilaterale a dezvăluit că găsirea unui nou rol pentru Moscova pe piața de gaze a Uniunii Europene ar putea ajuta la încheierea unui acord de pace cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Chiar dacă o mare parte a Europei și-a găsit un furnizor alternativ, există în continuare unii cumpărători de gaze rusești, iar oficialii din industrie spun că ar putea reveni și alți cumpărători după ce se va ajunge la un acord de pace.

În ceea ce privește Rusia, nimic nu a lovit mai mult economia decât pierderea celei mai mari părți din piața europeană a gazelor. Acum Rusia acoperă 19% din cererea de gaze a Europei, față de 40% în urmă cu trei ani, și livrările rusești constau în principal în gaze naturale lichefiate și unele gaze livrate prin conducte via Turcia.

Potrivit Reuters, implicarea Washingtonului în reluarea vânzărilor de gaze ar putea ajuta Moscova să ocolească opoziția politică față de Rusia care există în multe părți ale Europei. De asemenea, implicarea SUA ar fi și în beneficiul Washingtonului, oferindu-i vizibilitate și, posibil, un anumit control, cu privire la ce cantități de gaze vor reveni în Europa, au dezvăluit două surse diplomatice și o sursă de la Casa Albă.

Potrivit surselor consultate de Reuters, emisarul american Steve Witkoff și emisarul economic special al președintelui Putin, Kirill Dmitriev, au purtat discuții cu privire la gaze, în cadrul convorbirilor pentru pace.

În luna aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru revista franceză Le Point că Gazprom ar putea analiza vânzarea de gaze către Europa, dacă un nou proprietar ar prelua controlul asupra rețelei de conducte de gaze dintre Rusia și Europa. Moscova este gata să își vândă gazele și știe că unele țări europene vor în continuare să le cumpere, a spus Peskov în interviul pentru Le Point. 'Există un vânzător de gaze și există potențiali cumpărători', a precizat Peskov.

Cu privire la modul în care americanii ar putea să se implice, mai multe surse citate de Reuters au spus că până acum discuțiile au vizat posibilitatea ca investitorii americani să preia participații la gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania via Marea Baltică, sau în conducta care traversează Ucraina, sau chiar la gigantul rus Gazprom.

De asemenea, firmele americane ar putea acționa drept cumpărători, achiziționând gaze de la Gazprom și livrându-le ulterior Europei, ca o modalitate pentru a calma opoziția politică a Europei față de reluarea livrărilor de gaze rusești.

Kievul și Washingtonul au semnat în data de 30 aprilie un acord privind mineralele, care include toate resursele naturale și infrastructurile deținute de Guvernul ucrainean dar care nu menționează în mod explicit conducta de gaze.

'Dacă nivelul actual de angajament între Rusia și SUA va continua, este foarte posibil să aibă loc o reluare a livrărilor de gaze rusești...implicând intermediari americani', a spus o persoană din apropierea discuțiilor.

La rândul său, Gazprom, care este interesat să își reia vânzările în Europa, ar putea oferi clienților germani contracte mai scurte pe 24 de luni și reduceri semnificative de prețuri. Tradițional, gigantul rus a cerut cumpărătorilor să semneze contracte care să se întindă pe mai multe decenii.

Cu toate acestea, UE se opune la ideea reluării livrărilor de gaze rusești, și în plus există și alte obstacole care trebuie depășite. Există, de asemenea, numeroase acțiuni în justiție cu privire la încălcarea contractelor anterioare.

În plus, gazoductul Nord Stream a fost afectat de un sabotaj în luna septembrie 2022. Trei din cele patru conducte care formează Nord Stream au fost rupte, astfel că a mai rămas o singură țeavă prin care pot fi pompate gaze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE