Uniunea Europeană a făcut noi demersuri pentru a pune capăt dependenței blocului comunitar de energia rusească, prin oprirea importului de gaz și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești. În același timp, planul UE este de a asigura în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile în întreaga Uniune.
Astfel, „foaia de parcurs” REPowerEU a fost prezentată de Comisia Europeană. Documentele pregătesc terenul pentru a asigura independența energetică deplină a UE față de Rusia. Foaia de parcurs prezentată astăzi va fi urmată de propuneri legislative din partea Comisiei, luna viitoare.
Cum rupe UE dependența de energia rusească
Măsurile luate până în prezent au redus volumele de gaze rusești importate, de la 150 de miliarde de metri cubi în 2021, la 52 de miliarde de metri cubi în 2024. Totodată, ponderea importurilor de gaze rusești a scăzut de la 45% la 19% și toate importurile de cărbune rusesc au fost interzise prin sancțiuni. Importurile de petrol au scăzut de la 27% la începutul anului 2022, până la 3% în prezent.
În domeniul nuclear, statele membre care încă utilizează reactoare VVER de concepție rusă au făcut progrese în ceea ce privește înlocuirea combustibilului nuclear rusesc cu combustibil de la alți producători.
În ciuda progreselor semnificative realizate în cadrul planului REPowerEU și prin intermediul sancțiunilor de la invazia Rusiei în Ucraina, UE a asistat, în 2024, la o revenire a importurilor de gaze rusești. Iar asta înseamnă o „amenințare la adresa securității”, după spusele liderilor europeni.
Foaia de parcurs stabilește o eliminare treptată a petrolului, gazelor și energiei nucleare rusești de pe piețele UE, care va avea loc treptat, în sensul că va fi un fel de tranziție energetică. Măsurile au fost concepute pentru a menține securitatea aprovizionării cu energie a UE, limitând, în același timp, orice impact asupra prețurilor și piețelor.
Începând cu acest an, se preconizează o creștere rapidă a ofertei globale de GNL (gaz natural lichefiat), în timp ce cererea de gaze va scădea. Odată cu punerea în aplicare integrală a cadrului de tranziție energetică și a planului de acțiune pentru o energie accesibilă, se preconizează că UE va înlocui până la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale până în 2030, ceea ce înseamnă o scădere a cererii cu 40-50 miliarde de metri cubi până în 2027.
În același timp, se preconizează că toate capacitățile GNL vor crește cu aproximativ 200 de miliarde de metri cubi până în 2028, ceea ce reprezintă de cinci ori mai mult decât importurile actuale de gaze rusești ale UE.
„Războiul din Ucraina a expus în mod brutal riscurile de șantaj, constrângere economică și șocuri ale prețurilor. Cu REPowerEU, ne-am diversificat aprovizionarea cu energie și am redus drastic dependența Europei de combustibilii fosili ruși. A sosit momentul ca Europa să își rupă complet legăturile energetice cu un furnizor nesigur. Iar energia care ajunge pe continentul nostru nu ar trebui să plătească pentru un război de agresiune împotriva Ucrainei. Datorăm acest lucru cetățenilor noștri, companiilor noastre și bravilor noștri prieteni ucraineni” , a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Comisia va colabora cu statele membre, pentru a se asigura că eliminarea treptată și bine coordonată la nivelul UE a importurilor de energie din Rusia va avea loc în întreaga Uniune. Statele membre pot să elaboreze „planuri naționale” până la sfârșitul acestui an, în care să stabilească modul în care vor contribui la eliminarea treptată a importurilor de gaz, energie nucleară și petrol din Rusia.
Toate măsurile vor fi însoțite de eforturi continue de accelerare a tranziției energetice a Europei și de diversificare a aprovizionării cu energie, inclusiv prin agregarea cererii de gaze și o mai bună utilizare a infrastructurii.
În ceea ce privește gazul, propunerile prevăd îmbunătățirea transparenței, monitorizarea și trasabilitatea gazului rusesc pe piețele UE. În plus, vor fi împiedicate încheierile de noi contracte cu furnizorii de gaz rusesc, iar contractele existente vor fi încheiate până la sfârșitul anului 2025. Această măsură va garanta că, până la sfârșitul acestui an, Uniunea Europeană va reduce cu o treime livrările rămase de gaz rusesc.
Comisia Europeană va propune, de asemenea, oprirea tuturor importurilor rămase de gaze rusești până la sfârșitul anului 2027.
În foaia de parcurs, Comisia va prezenta noi acțiuni pentru a aborda problema flotei fantomă a Rusiei care transportă petrol. În ceea ce privește energia nucleară, propunerile care vor fi prezentate luna viitoare includ măsuri privind importurile rusești de uraniu îmbogățit, dar și restricții privind noile contracte de aprovizionare co-semnate de Agenția de Aprovizionare a Euratom (ESA) pentru uraniu, uraniu îmbogățit și alte materiale nucleare provenite din Rusia. Se are în vedere, de asemenea, o inițiativă europeană privind asigurarea aprovizionării UE cu radioizotopi medicali prin creșterea producției proprii.
Planul REPowerEU a fost introdus în mai 2022 și accelerează în același timp introducerea energiei regenerabile și îmbunătățirea economiilor de energie și eficiența energetică.