Putin dă vina și pe România pentru războiul din Ucraina. „Toată lumea a auzit, dar nu au reacționat corespunzător”

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat că aderarea României și Bulgariei la NATO reprezintă principalul motiv al declanșării războiului din Ucraina. Liderul de la Kremlin a făcut această dezvăluire în cadrul unui documentar difuzat de postul public de televiziune „Rossiya-1”.

„Rusia. Kremlinul. Putin. 25 de ani” este un film de 90 de minute, realizat de propagandistul Pavel Zarubin, și include o serie de interviuri înregistrate la Kremlin în primăvara anului 2025, intercalate cu imagini din întreaga țară, menite să prezinte „realizările” lui Vladimir Putin în timpul celor 25 de ani la putere, notează publicația independentă Meduza.

În cadrul documentarului, Putin justifică anexarea Crimeii de către Rusia și invazia la scară largă a Ucrainei, critică „valorile occidentale”, vorbește despre cine l-ar putea înlocui și „speră” că nu va fi nevoit să folosească arme nucleare.

„În Bulgaria și România apar așa zisele baze avansate ușoare americane, fiecare cu câte 5000 de militari. Avem dreptul legitim să întrebăm: împotriva cui are loc această expansiune?

Speranța a fost că vor auzi declarațiile și, cumva își vor schimba atitudinea față de Rusia. Dar, din păcate, nu le-au auzit, adică, toată lumea a auzit, dar nu au reacționat corespunzător. În cele din urmă, asta a condus la evenimentele tragice în direcția ucraineană”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a precizat că în 2014, anul în care a anexat Peninsula Crimeea, Rusia nu era pregătită „pentru nicio mișcare bruscă”, deoarece era necesar să fie luate decizii „în domeniul securității și în domeniul consolidării forțelor armate, în domeniul economiei și finanțelor” și, în al doilea rând, „a căutat cu sinceritate să rezolve problema Donbasului” prin mijloace pașnice.

„În 2014, (lansarea unei operațiuni militare speciale) era aproape nerealistă. Țara nu era pregătită pentru o astfel de confruntare frontală cu întregul Occident colectiv. Asta se întâmplă acum. În Occident îl recunosc, iar în SUA se vorbește despre asta. Ei spun direct: «Suntem într-o stare de război instituțional cu Rusia.» Rusia este practic singura care se opune întregului Occident. Aceasta necesita o atitudine serioasă față de posibila evoluție a situației”, a menționat Putin, potrivit Meduza.

Putin, despre armistițiul în Ucraina: E o chestiune de timp

Propagandistul Pavel Zarubin l-a întrebat pe Putin dacă va exista în viitor „o reconciliere cu partea ucraineană a poporului rus”. Președintele rus a dat de înțeles că acest lucru „inevitabil”.

„Cred că e inevitabil. În pofida tuturor tragediilor pe care le trăim acum. E o chestiune de timp”, a afirmat Putin.

Putin susține că Occidentul a vrut să provoace Rusia

De asemenea, Putin a spus că, deși Occidentul a încercat să provoace Rusia permițând Ucrainei să lanseze rachete occidentale asupra teritoriului rus, Moscova nu avea nevoie să recurgă la arme nucleare. Liderul de la Kremlin a mai spus că „speră” ca acest lucru să nu fie necesar în viitor.

„Au vrut să ne provoace, au vrut să ne facă să greșim. Ei bine, nu era nevoie să se folosească armele pe care tocmai le-ai menționat și sper că nu va fi nevoie de ele. Avem suficiente forțe și resurse pentru a duce la bun sfârșit ceea ce a început în 2022, cu rezultatul de care Rusia are nevoie”, a mai spus Putin.

De pe 31 decembrie 1999, Vladimir Putin este președinte al Rusiei, cu o întrerupere între anii 2008-2012, când a fost Medvedev șef al statului, pentru că legea nu-i permitea lui Putin să mai rămână la putere. Din 2012 și până în prezent, Putin și-a continuat domnia și chiar a modificat Constituția pentru a putea rămâne cât mai mult la Kremlin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE