Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski face presiuni asupra SUA pentru mai mult ajutor. Președintele ucrainean îl invită pe Trump în Ucraina

Președintele Ucrainei a solicitat Statelor Unite să ofere mai multe fonduri pentru a ajuta forțele sale să contracareze Rusia și l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump să zboare pentru a vedea cu ochii săi amploarea conflictului, potrivit Reuters.

Zelenski a declarat că soldații americani ar putea fi în cele din urmă atrași într-un conflict european mai mare cu Rusia dacă Washingtonul nu își intensifică sprijinul.

"Dacă Rusia ne va ucide pe toți, va ataca țările NATO și vă veți trimite fiii și fiicele [să lupte]", a spus Zelenski, potrivit transcrierii unui interviu acordat emisiunii "Meet the Press" de la NBC, difuzată duminică.

Președintele american Joe Biden făcut presiuni asupra Congresului SUA pentru a adopta o lege suplimentară de cheltuieli de 106 miliarde de dolari, cea mai mare parte a banilor urmând să fie destinată consolidării apărării Ucrainei, iar restul fiind împărțit între Israel, Indo-Pacific și controlul frontierelor.

În schimb, Camera Reprezentanților a SUA, condusă de republicani, a prezentat propriul plan de finanțare. Aceasta a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege care prevede un ajutor de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, dar nu a inclus nicio creștere a ajutorului pentru Ucraina.

Senatorul american Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul controlat de democrați, a declarat că nu va supune la vot proiectul de lege din Camera Reprezentanților, iar Biden a promis că se va opune prin veto.

În interviul difuzat duminică, Zelenski l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump, un republican, să viziteze Ucraina și să vadă consecințele conflictului inițiat de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022.

Trump, care dorește să fie reales în 2024 și este principalul candidat la nominalizarea partidului său pentru alegerile prezidențiale, a criticat dur sprijinul SUA pentru Kiev și a declarat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă ar fi reales.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE