Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vreme la extreme în România: iarnă la munte, primăvară în sudul țării. Mașini înzăpezite și oameni salvați din zonele montane

Meteorologii anunță o vreme caldă, în sudul țării, în prima zi de Crăciun. Vor fi și 19 grade, cu mult peste normalul acestei perioade. În același timp, la munte e iarnă veritabilă.

Cei care au plecat la drum în ciuda avertizărilor de viscol și ninsori au avut parte de trafic blocat și peripeții.

Mașini înzăpezite și oameni salvați din zonele montane

Utilajele de deszăpezire au intervenit pentru a curăța drumurile, iar mulți șoferi au avut nevoie de ajutor pentru a ieși din nămeți. Salvamontișii au avut mai multe intervenții, iar turiștii din Rânca au fost coborâți cu ajutorul utilajelor de deszăpezire. Un șofer din București a fost amendat și a rămas fără permis pentru 60 de zile pentru că a intrat cu mașina pe Transalpina, care este închisă.

După multe eforturi ale drumarilor, mașina a fost deblocată până la urmă din zăpadă, iar șoferul care a rămas blocat pe drumul spre Rânca a fost așteptat, la coborâre, către Novaci, și de un echipaj de poliție.

Viscolul puternic a făcut imposibilă circulația pe drumul național între Novaci și Rânca, care a fost închis sâmbătă.

Turiștii din stațiune au fost însoțiți la coborâre de utilaje de deszăpezire.

Alerte de avalanță în Munții Făgăraș

Și turiștii care sunt în stațiuni trebuie să fie atenți și să nu se aventureze pe munte. Sunt alerte de avalanșă în Munții Făgăraș, în zona Valea Capra, unde stratul proaspăt de zăpadă măsoară 70 de centimetri. Salvamontiștii au salvat 20 de persoane în acest weekend, iar 5 dintre turiștii salvați au ajuns la spital.

În ciuda avertizărilor meteo, o familie cu patru copii a pornit la drum duminică seară, în Ajunul Crăciunului, și a rămas înzăpezită cu mașina pe un drum în zona Cheile Ordâncuşei, din județul Alba. Jandarmii montani i-au salvat pe toți cei cinci și i-au dus până la pensiunea unde erau cazați.

În toată țara, utilajele de deszăpezire au intervenit pentru a curăța drumurile. Și în stațiunile de pe Valea Prahovei, ninsoarea puternică a creat dificultăți pe drumurile dintre stațiuni.

Coduri de viscol pentru jumătate din țară

Vremea rea a venit mai ales la munte, iar meteorologii au emis noi coduri de viscol și vânt puternic pentru aproape jumătate de țară.

Polițiștii le reamintesc șoferilor că trebuie să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă și chiar cu lanțuri, și să adapteze viteza la condițiile de trafic de iarnă.

În București, în prima zi de Crăciun, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă din an. Temperatura aerului va avea valori cu peste 10 grade mai ridicate decât mediile climatologice, cu o maximă de 16-17 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat, cu viteze de 35-45 km/h.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE