Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România extremelor: viscol și ninsori la munte, primăvară în București. Cea mai caldă zi de 18 ianuarie de când se fac măsurători

Primăvară în plină iarna, așa poate fi descrisă vremea de afară. În București, au fost astăzi temperaturi record, de peste 20 de grade Celsius.

Pe cât de plăcută, pe atât de ingrijorătoare este situația, spun specialiștii, mai ales că efectele le resimt atât natura, cât și de oameni. Meteorologii spun ca normalul pentru această perioadă nu ar fi trebuit să depășească 4 grade Celsius.

Temperaturile normale ar fi trebuit să fie de minus două grade Celsius în estul Transilvaniei și cel mult patru grade Celsius în zona litoralului, potrivit meteorologilor ANM.

Cu toate acestea, în majoritatea regiunilor sunt 13 grade Celsius, iar în jumătatea sudică a țării peste 16 grade Celsius. În sudul extrem al țării sunt înregistrate temperaturi de 21-22 de grade Celsius.

Două anotimpuri

În aceste zile, România are practic două anotimpuri. De exemplu, la Straja în Hunedoara, este zapadă iar temperaturile sunt cele normale pentru această perioada, pe de alta parte în București copacii înfloresc iar oamenii au ieșit în haine de primăvară.

"Este mai mult decât dubios să fiu în tricou pe 18 ianuarie și când am terminat anul cu 15-16 grade, tot așa eram. Nu mai avem patru anotimpuri, nu mai avem nici măcar două. “, spune o fată în mânecă scurtă.

Deși avem parte de o vreme superbă pentru plimbări în parc și băi de soare, și aproape că nu mai avem nevoie de haine groase, meteorologii anunță că aceste temperaturi sunt anormale.

Ce temperatură este în Capitală

Astăzi, în plină iarnă, în București se înregistrează o maximă de 21 de grade Celsius.

La ora amiezii, parcul Cișmigiu era plin de adulți și copii care se bucurau de soarele generos. Chiar și așa, unii și-au amintit cu nostalgie de iernile de altădată.

"Îmi aduc aminte că veneam și ne dădeam cu sania de sus, de pe scară, și veneam până jos la nivelul lacului, plus că era inghețată apa, deci era patinoar natural", spune un bărbat.

"Este superb, dar mi se pare îngrijorător pentru că suntem în ianuarie și asta arată schimbarea climei", spune o tânără, care a renunțat la geaca groasă.

Conform meteorologilor, astăzi au fost înregistrate cele mai înalte temperaturi de când se fac măsurători.

"În această zi, ar trebui să avem temperaturi de la -2 la cel mult 3-4 grade Celsius. Ei bine, estimăm în ziua de astăzi maxime de până la 12-13 grade Celsius și cu mult mai mult de atât în jumătatea sudică a țării peste 15-16 grade. Este foarte probabil ca în sudul extrem să înregistrăm temperaturi de 21-22 grade Celsius astăzi la amiază", spune meteorologul Alina Șerban.

"Ce este acum plăcut nu este natural"

"Este foarte bizar și ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Suntem în pericol. Ce e acum placut este de fapt foarte nenatural", spune o tânără.

Mai mult, specialiștii de la Grădina Botanică spun că, deși sunt plante care deja au înflorit, oscilațiile de temperatură nu le afectează atât de mult cum o face lipsa precipitațiilor.

În cazul oamenilor, medicii ne atenționează că variațiile majore de temperatură ne pot afecta si starea de sanatate. Au de suferit in special persoanele cu probleme cardiace, dar și copiii.

"Cu siguranță aceste oscilații de la temperaturi scăzute la temperaturi crescute, anormal de crescute pentru aceasta vreme cu siguranță influențează starea de sănătate, cu siguranta o sa avem ceva modificari a tiparului sezonului virozelor", spune medicul Vlad Dima.

Mâine se anunță, din nou, o altă zi primăvăratică, în Capitală se preconizează o maximă de 20 de grade.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE