Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod roșu de viscol în centrul țării. Meteorolog ANM: Temperaturi de primăvară în jumătatea de sud-est

Publicat de: Euronews

Meteorologii au emis cod roșu de viscol puternic pentru zona centrală a țării. Avertizarea este valabilă în intervalul 17 ianuarie, ora 22 – 18 ianuarie, ora 14.

Potrivit avertizării,  la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120-140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.

În același interval, va fi în vigoare și un cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului și cantități însemnate de precipitații. La altitudini de peste 1800 m în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100...110 km/h), în timp ce la altitudini între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100...110 km/h) și precipitații mixte.

De asemenea, se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30...50 l/mp și izolat de peste 60...70 l/mp.

În același, va fi în vigoare și un cod galben de intensificări susținute ale vântului și cantități importante de apă în zona montană. La munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55...75 km/h.

În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25...40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte.

Meteorolog ANM: Temperaturi de primăvară în sud-estul țării

„Iarna a venit deja la munte, am mai avut un episod pe masivele sudice, s-a depus strat de zăpadă. Acum putem spune că iarna se menține la altitudini mari, la peste 1800m, sub formă de ninsoare, intensificari ale vântului foarte puternice. Codul roșu va fi până mâine la orele prânzului cu rafale peste 140 km la oră. Vizibilitate redusa spre 0.

„Sunt și zone unde avem fenomene nu la intensități mari. În zilele următoare va fi foarte cald, mai ales pentru jumătatea de sud-est a României (Muntenia, Dobrogea, mare parte din Moldova și Oltenia). Temperaturi cu mult peste normă, practic vom înregistra temperaturi de aprilie, mâine-poimâine (miercuri-joi - n.r.). Mâine vor fi spre 21-22 de grade, joi spre 20-21 de grare Vineri o să mai scadă temperaturile, pe la 17-18 grade. Deocamdată, pentru zonele joase, iarna nu se vede la orizonat. Poate spre finalul lunii ianuarie ar putea să fie ceva semnale. Dacă nu, ar trebui să ne asteptam în luna februarie și cu rezerva că așa cum acum înregistrăm temperaturi de primăvară, sa nu avem suprinze ca la inceput de aprilie, să avem temperaturi de iarnă sau negative, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, în lunile martie și aprilie”, a declarat, la Euronews România, miteorologul ANM Mihai Timu

Val neobișnuit de căldură în Europa, în primele zile ale anului

Pe întreg continentul, țările s-au confruntat cu un val de căldură în primele zile ale anului.

Polonia, Danemarca, Olanda, Letonia, Lituania, Belarus și Republica Cehă au înregistrat temperaturi record pentru luna ianuarie.

În unele zone din Republica Cehă s-au înregistrat 19 grade Celsius, o temperatură care se atinge de obicei doar primăvara, în timp ce nordul Spaniei se scaldă la aproape 25C.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE