Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vreme bună la munte pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Meteorolog: „Ar putea fi primul weekend în care vom găsi zăpadă pe toate pârtiile”

Meteorologii au anunțat că începând de joi seara va ninge la munte, unde sunt șanse să se depună un strat de aproape 40 de centimetri. În direct la Euronews România, meteorologul ANM, Robert Manta, a anunțat că acesta ar putea fi primul sfârșit de săptămână în care vom găsi zăpadă pe toate pârtiile. De asemenea, ninsori sunt așteptate și în București în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Meteorologul Robert Manta a explicat că „principalul episod de ninsori care se abate în această iarnă asupra noastră vizează mai mult zona de munte, unde va începe să ningă din orele serii”.

„Va ninge la noapte și va ninge și mâine destul de important cantitativ. Poate se va depune un strat nou de zăpadă de 30-40 de centimetri în zona de munte, în special în Carpații Meridionali.

E o veste bună pentru cei care iubesc sporturile de iarnă pentru că ar putea fi primul weekend în care vom găsi zăpadă pe toate pârtiile”, a precizat meteorologul ANM, Robert Manta, în direct la Euronews România.

Ninsoare în București. „Am putea să vedem sâmbătă la București primul peisaj de iarnă mai serios din acest sezon”

„În același timp, ninsorile apar vineri noapte și în partea de sud și de est a țării. Vorbim de sudul Moldovei în special, de estul Munteniei, poate și București vineri noapte și sâmbătă. Așa că și în București ne-am putea trezi sâmbătă, ne-am putea uita pe geam și am putea vedea un peisaj de iarnă.

În același timp, am mai putea vorbi la noapte și mâine dimineață și în zona Transilvaniei și a Moldovei de polei. Sunt probleme în special pentru cei care se vor afla în trafic cauzate de polei.

Începând de vineri noapte și pe parcursul zilei de sâmbătă s-ar putea ca local în zona Munteniei și a sudului Moldovei să avem zone în care să fie un strat mai consistent de zăpadă”, a mai precizat meteorologul.

Ciclonul ce vine din zona Italiei influențează grosimea stratului de zăpadă din București

De asemenea, în Capitală vom avea parte de ploi joi noapte. „Va ploua destul de mult și mâine și va sufla vântul, o atmosferă mai mult de toamnă”, a mai precizat meteorologul ANM.

„De vineri seară, vineri noapte și sâmbătă în prima parte a zilei, precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare. Depinde foarte mult de grosime stratului traiectoria pe care o va lua acest ciclon care vine dinspre zona Italiei. În funcție de traiectorie, putem vorbi și de grosimea stratului de zăpadă. În principal, cel mai probabilă variantă în acest moment este ca la București să avem un strat de zăpadă undeva la cinci centimetri cel mult. N-ar trebui să fie probleme cauzate de zăpadă, dar am putea să vedem sâmbătă la București primul peisaj de iarnă mai serios din acest sezon mai rece”, a mai spus Robert Manta.

Vremea rece pe timpul nopții, începând de săptămâna viitoare

„Este unul trecător mai mult. Și este mult să-i spunem iarnă veritabilă pentru că, așa cum spuneam, în cele mai multe regiuni, cu excepția muntelui, vor fi precipitații sub toate formele - și ploi, lapoviță și ninsoare.

Acest episod cu precipitații durează până sâmbătă seară. De sâmbătă seară încetează precipitațiile. Par să urmeze câteva zile fără precipitații sau cu precipitații foarte puține.

Săptămâna care vine, de duminică, ne aduce o vreme oarecum normală, zile un pic mai calde decât în mod normal cu 6-7 grade și ceva raze de soare la amiază, însă diminețile și nopțile ne îmbrăcăm ceva mai gros pentru că vor fi negative în toată țara și vor scădea spre minus 5, minus 7 grade în București”, a explicat el.

De asemenea, meteorologul a amintit că „de peste 15 ani, iernile sunt tot mai calde în zona țării noastre”.

„Poate că undeva la 70% din zilele de iarnă sunt mai calde decât în mod normal. Asta nu înseamnă că dispar aceste episoade scurte și severe de iarnă. Am înregistrat în această iarnă cea mai ridicată temperatură din ianuarie, din istoria observațiilor, 22,5 grade la Turnu Măgurele. Acesta pare să fie trendul momentan în care zona Europei de Est este mai caldă decât ar trebui în timpul iernii. Sunt schimbări climatice care se produc”, a concluzionat Robert Manta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE