Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Voluntar în localitățile fără medici. Cum ajută o asistentă bolnavii din zonele defavorizate

În județul Brașov ar mai fi nevoie de cel puțin 40 de medici de familie. În plus, acum peste 100 de medici de familie din județ au împlinit deja vârsta de pensionare. Din noiembrie anul trecut, de la cinci comune fără medic permanent s-a ajuns la 12 comune în prezent. 

Olga Anton este asistent medical și voluntar în cadrul unei asociații cu care merge în satele brașovene pentru a-i ajuta pe cei care nu au acces la servicii medicale. Într-un interviu acordat pentru Euronews România, Olga a povestit ce o determină să-i ajute pe oameni. 

Olga Anton, asistent medical: ”Sunt foarte mulți oameni în vârstă în satele și comunele noastre, majoritatea cu copii mutați cu lucrul la oraș sau plecați în străinătate. Oameni care nu au posibilitatea de a se deplasa pe distanțe mari. Pentru ei și câțiva kilometri pot fi mulți. Așa am simțit nevoia de a-i ajuta și pe cei de lângă mine. Stau aproape de o zonă defavorizată de lângă Brașov, iar acolo oamenii au mare nevoie de acces la serviciile medicale și la educație de ce nu.”

De câțiva ani de zile, Olga este un ajutor de nădejde pentru bătrânii din zona în care locuiește. Îi duce pe bătrâni la doctor, le face cumpărăturile sau le dă sfaturi medicale atunci când este solicitată. 

Olga Anton, asistent medical: ”De foarte multe ori, atunci când au avut nevoie, am mers și i-am luat și i-am dus la doctor. Fie pentru o rețetă, fie pentru un consult medical. Îi ajut cu sfaturi atunci când au nevoie și le duc produse medicale sau de igienă. De altfel, merg și atunci când sunt solicitată, au nevoie de transport sau medicamente și nu se pot deplasa. Sunt acțiuni constante pe care le desfășor de câțiva ani încoace.”

Reporter: De ce credeți că satele românești rămân fără medici?

Olga Anton, asistent medical: ”Foarte mulți medici au îmbătrânit și au ieșit la pensie. Alții, deși s-au pensionat deja, continuă să lucreze pentru oamenii de care a avut grijă și până acum, atât cât mai pot. Alți medici de familie au decedat, cum a fost și cazul medicului din Lisa, care a murit la finalul anului trecut.”

Statul ar trebui vina în ajutorul oamenilor și să ia măsuri pentru a umple golul din sistemul medical. Olga Anton consideră că este necesara o campanie de conștientizare a problemei și de a atrage studenții de la medicină să aleagă domeniul medicinei de familie ca specializare. 

Olga Anton, asistent medical: ”Cred că ar trebui să existe o campanie puternică de atragere a viitorilor medici spre medicina de familie, pentru a putea reduce acest deficit care s-a format în timp, nu acum.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE