Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin se întâlnește din nou cu Xi Jinping. ”Face mult pentru dezvoltarea relaţiilor ruso-chineze”

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va avea a doua întrevedere din acest an cu omologul său chinez Xi Jinping. Liderul de la Beijing a efectuat în martie o vizită la Moscova, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Vom avea destul de curând evenimente şi va fi o întâlnire cu preşedintele Republicii Populare Chineze. El mă numeşte prietenul lui şi sunt bucuros să-l numesc prietenul meu, întrucât el face mult pentru dezvoltarea relaţiilor ruso-chineze”, a afirmat Vladimir Putin, în cadrul unui eveniment organizat la începerea anului şcolar în Rusia.

Rusia vrea noi relații comerciale cu firmele chineze

În luna iulie, Iuri Uşakov, consilierul pentru Politică Externă al Kremlinului a anunțat că Vladimir Putin vrea să viziteze China în luna octombrie, cu ocazia forumului "O centură, un drum" (Belt and Road).

Iniţiativa Chinei "O centură, un drum" sau Noul drum al mătăsii are ca principal obiectiv deschiderea noi relații comerciale pentru companiile chineze. Aceasta se bazează în special pe dezvoltarea de mari proiecte de infrastructură.

În timpul vizitei pe care președintele Xi Jinping a efectuat-o în martie la Moscova, liderul chinez și omologul său rus au încheiat un ”parteneriat fără limite” între ţările lor. Putin și XI au împărtăşit o viziune comună asupra unei lumi multipolare ca alternativă la unipolarismul susţinut de Occident, mai ales de SUA.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Beijingul a menținut o poziție echilibrată față de acest conflict. China nu a condamnat în mod direct această invazie, însă a fost receptivă la solicitările Occidentului de a nu furniza arme Rusiei. În schimb, Beijingul a criticat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE