Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Veneția Letoniei": De ce orașul Kuldīga, adăugat recent în patrimoniul UNESCO, ar trebui să fie pe radarul tău de călătorie

Un oraș liniștit din Letonia a primit statutul UNESCO, atrăgând atenția asupra a tot ceea ce această țară are de oferit turiștilor.

Între Estonia și Lituania se află parcurile virgine ale Letoniei - o rețea geografică formată din mare, lacuri și păduri, această mică întindere este perfectă pentru drumeții, ciclism sau relaxare pe plajele cu nisip alb.

Fiecare anotimp oferă experiențe unice. Primăvara sunt recomandate excursiilecu barca. În timpul lunilor de vară vă puteți bucura de plajeînsorite, toamna puteți admira culorile fascinante ale copacilor de-a lungul Văii Gauja, iar iarna sunt recomandate pârtiile de schi.

Ce puteți face în Kuldīga, orașul încoronat recent în Patrimoniul Mondial UNESCO

Kuldīga, un oraș din vestul Letoniei care a primit recent statutul de patrimoniu mondial UNESCO, ca recunoaștere a "valorii sale universale excepționale pentru umanitate".

"Kuldīga este un exemplu excepțional de așezare urbană tradițională bine cosnervată, care s-a dezvoltat dintr-un mic cătun medieval într-un important centru administrativ al Ducatului de Courland și Semigallia între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea", precizează organizația ONU.

Păstrând în mare parte același traseu al străzilor timp de secole, orașul prezintă o arhitectură tradițională din bușteni, precum și stiluri cu influențe străine care ilustrează bogatul schimb de experiență între meșteșugarii locali și cei care călătoresc din jurul Mării Baltice, potrivit Euronews Travel.

Acoperișurile de țiglă și străzile sinuoase din Kuldīga se învecinează cu râul Aleksupite, ceea ce i-a adus orașului denumirea de "Veneția Letoniei".

Orașul este perfect pentru explorări lente de-a lungul străzilor pietruite, după-amieze leneșe așezate pe malul râului și scufundări răcoroase în cascada Venta.

La doar câțiva kilometri în afara orașului se află Peșterile de nisip Riežupe, o rețea-labirint de tuneluri artificiale create în secolul al XVIII-lea. Este locul perfect de explorat în caz de vreme rea.

Un centru pentru explorarea statelor baltice

Fiind statul baltic de mijloc, Letonia este bine conectată cu opțiuni de transport eficiente și accesibile din punct de vedere bugetar.

Capitalele Estoniei și Lituaniei pot fi atinse din Letonia în puțin peste patru ore cu serviciul de autobuz de lux - The Lux Express.

De asemenea, sunt disponibile trenuri cu vagon de dormit peste noapte pentru a vă duce mai departe, cu servicii din Riga către Stockholm, Helsinki, Varșovia și Sankt Petersburg.

Dacă puteți aștepta până în 2030, trenul de mare viteză Rail Baltica va face aceste călătorii și mai scurte.

Descoperiți cultura și istoria bogată a Letoniei

Mâncarea letonă este influențată de țările vecine: Suedia, Danemarca, Finlanda, Rusia, Polonia, Germania, Lituania și Estonia.

Mâncărurile copioase din carne, peștele afumat și murat și pâinea neagră de secară sunt foarte prezente în meniuri.

Pe lângă Kuldīga, turiștii sunt încântați de cultura și istoria bogată care pot fi găsite în capitala de coastă Riga, care are, de asemenea, statut UNESCO.

Străzile sale pietruite mărginesc o zonă a orașului vechi considerată una dintre cele mai frumoase din Europa. Noaptea, acesta prinde viață cu muzică și dansuri care bubuie în cluburi.

Descoperiți povești ale istoriei letone la reperele din Bauska, cu castelul său distrus de rușii în retragere în 1706. Sau Sigulda, unde Castelul Ordinului Livonian a fost construit în secolul al XIII-lea și a găsit ulterior o utilizare ca mănăstire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE