Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Veneția Făgărașului, locul în care costumele localnicilor, vechi de sute de ani, sunt păstrate cu sfințenie

Publicat de:

În Veneția Făgărașului nu există sărbătoare fără dans și fără costume populare, care mai de care mai frumoase și mai vechi, chiar și de sute de ani. De Sfânta Maria, copiii, părinții și bunicii au luat dis-de-dimineață calea bisericii, iar la prânz localnicii din patru sate s-au adunat în inima pădurii Veneției, la ruinele fostei mănăstiri, pentru a petrece cu dans și bucate alese.

În Veneția Făgărașului nu există sărbătoare fără dans și fără costume populare

Nicoleta Grancea are 38 de ani și este economist contabil, iar soțul ei este inginer. Amândoi lucrează în București, dar vin la Veneția de Jos, din Brașov, ori de câte ori au ocazia. Au doi copii pe care îi învață tradițiile locului și portul popular.

Nicoleta Grancea, localnic: „Soțul meu se trage și are rădăcinile aici. Bunicii lui sunt din acest sat și chiar dacă tatăl lui s-a născut la București nu ne-am uitat rădăcinile. Am zis că atunci când vom avea copii să putem să venim cu ei la țară și să le arătăm ce înseamnă România rurală, o Românie pe care noi o știam când eram mici și pe care cu greu o mai găsești acum, dar noi ne-am dorit ca ei să înțeleagă cum se trăia odată.”

Tinerii au cumpărat cea mai veche casă din sat și au atestat-o ca monument istoric.

Nicoleta Grancea, localnic: „Chiar am descoperit niște diplome în original, de înnobilare pentru boieri și am hotărât atunci că ar trebui, casa, să devină un mic muzeu de istorie locală. Păstrăm tradițiile locului, încă se păstrează obiceiul cetei de feciori, obiceiul plugarului, de Bobotează se adună lumea la râu în sat, lucrurile vechi încă se păstrează.”

Costumele oamenilor din sat sunt vechi de sute de ani

Costumele oamenilor din sat sunt vechi de sute de ani și sunt păstrate cu sfințenie. Le poartă cu mândrie de fiecare dată când este sărbătoare mare în comunitate.

Localnic: „Pot să vă spun că la noi, la Veneția, portul popular este specific pentru fiecare sărbătoare. De Crăciun se poartă un costum cu laibăr specific, de Bobotează un alt costum cu ispas, de Paști un costum cu șorț și fustă din același material, care se poartă și de către mirese.”

Ovidiu Ovesea, primar comuna Părău: „Este un prim eveniment după criza sanitară Covid, care se desfășoară în comuna Părău, pe cele patru sate, pentru promovarea portului popular autohton.”

Satul Veneția de Jos este cel mai vechi sat atestat documentar din Țara Făgărașului

Satul Veneția de Jos este cel mai vechi sat atestat documentar din Țara Făgărașului. Este foarte renumit pentru numărul mare de boieri pe care l-a avut. De asemenea, turiștii ajung aici nu doar pentru frumusețile locului, ci și pentru berze. Acest sat are cel mai mare număr de cuiburi de berze din toată regiunea.

În prezent, majoritatea populaţiei active a comunității este plecată la muncă în străinătate, media de vârstă fiind destul de ridicată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE