Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Teatrul, una dintre cele mai prețuite arte în cultura japoneză. Ce semnificații inedite au măștile

Publicat de: Euronews

În cultura japoneză, teatrul este una dintre cele mai prețuite arte. Fiecare detaliu al unui spectacol ascunde, de fapt, sute de ani de tradiții și simboluri. La Sibiu, zeci de măști provenind din celebrul teatru tradițional japonez Noh au fost prezentate în cadrul unei expoziții.

Măștile teatrului tradițional japonez au o simbolistică aparte. Pentru necunoscători, feluritele tipuri de măști nu par să fie foarte diferite între ele, însă, cunoscătorii culturii japoneze știu că fiecare detaliu, aparent nesemnificativ, este extrem de important.

Expresivitatea măștii este esențială pentru descifrarea poveștii puse în scenă

Felul în care sunt reprezentați ochii, obrajii sau sprâncenele transmite, de fapt, un mesaj puternic privitorului, pentru că, în teatrul japonez Noh, expresivitatea măștii este esențială pentru descifrarea poveștii puse în scenă.

E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România: „Teatrul Noh este cel mai popular teatru din cultura japoneză. Are multe semnificații pentru noi, poporul japonez. Sunt multe lucruri în acest teatru legate de istoria Japoniei, instrumente cu simbolistică istorică și culturală, foarte importante pentru noi.”

Teatrul japonez Noh are o tradiție de 700 de ani

Spectacolul este bazat pe un cântec, Utai, pe instrumentele folosite, Hayashî , și pe dans, Mai. Decorul este minimalist. Importantă este, însă, prezența evantaiului. Acesta poate simboliza, după caz, o carafă de vin, un flaut, o sabie sau o cană de băut apă.

Cea mai veche formă de teatru cu măști din lume, teatrul Noh, a fost introdus în Patrimoniul UNESCO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE