Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vârf de sezon pe litoral. Peste 120.000 de turiști petrec vacanța de Sfânta Maria în stațiunile de la Marea Neagră

Este cel mai aglomerat weekend din sezon, pe litoral. Peste 120.000 de turiști petrec vacanța de Sfânta Maria în stațiunile de la Marea Neagră. Gradul de ocupare trece de 90% în majoritatea unităților de cazare.

Cu maxime care urcă spre 30 de grade Celsius și o apă a mării care începe să se încălzească, românii au luat cu asalt destinații precum Mamaia, Eforie și Costinești.

Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt ANAT: „Probabil, cel mai aglomerat weekend al lunii august, care, oricum, este cea mai aglomerată lună pentru că este luna concediilor, în general, pentru români și nu numai. Gradul de ocupare este foarte mare în această săptămână la majoritatea hotelurilor, peste 90%. Asta nu înseamnă că nu se mai pot găsi ceva locuri pe ultima sută de metri, dar destul de greu. Pe litoral, potrivit operatorilor, avem undeva la 120.000-130.000 de turiști în această minivacanță”.

Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt ANAT: „Vestea bună este că, pe lângă litoral, care rămâne destinația numărul unu a românilor ca regiune turistică, din ce în ce mai mulți turiști aleg și stațiunile montane. Foarte mulți preferă să facă chiar și plajă la o piscină în aer liber, la un wellness și SPA, într-o stațiune montană sau balneară. A crescut destul de mult și numărul românilor care au ales în acest sezon estival și acum în minivacanță stațiuni montane precum Predeal, Poiana Brașov sau Sinaia, stațiuni balneoclimaterice precum Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Borsec sau zone de turism rural”.

„Pe litoral, cele mai căutate stațiuni sunt cele care au și crescut în ultimii ani sau sunt traditional căutate de către români: Mamaia, Mamaia Nord - Năvodari, mai ales pentru amatorii de distracție de cluburi, Costineștiul înregistrează, din nou, o revenire, fiind până la urmă adevărata stațiune a elevilor, a studenților, a tinerilor. La fel, sunt foarte căutate, mai ales de către de familiști, Eforie Nord, Eforie Sud, din acest an are și Eforie Sud plaja lărgită, apoi Neptun, Olimp și Venus, unde sunt din ce în ce mai multe hoteluri renovate sau noi”.

Turiștii străini, interesați de munte, nu de mare

Peste 95% dintre turiștii de pe litoralul românesc sunt români.

Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT: „În țară, sunt turiști străini, din păcate nu la nivelul ultimului an antepandemic 2019. Sunt turiști care aleg mai ales stațiunile montane, care aleg circuite culturale ale României, cele clasice, care combină Valea Prahovei-Peleș-Bran și Brașov”.

„Pe litoral, din păcate, peste 95% dintre turiști sunt români. Încă nu am reușit să atragem mulți turiști străini, vin doar turiști individuali din diverse țări și în mod organizat vin turiști din Israel. Au început să vină de acum o lună și în total vor fi câteva mii de turiști, în tot sezonul, din Israel”.

Cum va fi vremea la mare și la munte în vacanța de Sfânta Maria

Mihai Timu, meteorolog ANM: „Vremea ține cu noi în această minivacanță. Pentru cei care se vor duce la mare, o vreme predominant frumoasă până marți, maxime în aer 26-29 grade Celsius. Din păcate, apa mării încă e destul de rece față de alți ani sau față de cât ar trebui să fie în mod normal, ar trebui să avem undeva la 23-25 de grade, ea măsoară undeva pe la 20-22 de grade. Marți, ar fi ceva mai mulți nori și posibilitate de ploaie la malul mării, dar în rest, vreme bună”.

„Pentru cei care se află la munte, vor trebui să mai ia și ceva de îmbrăcat pentru că este încă răcoare la sfârșit de săptămână. Maximele nu trec de 25 de grade, minimele, undeva spre 8-10-12 grade în cursul dimineților. Astăzi după amiază, ar fi ceva ploi slabe, din loc în loc, prin Carpații Meridionali și de Curbură, dar duminică-luni, vreme bună și în încălzire, în sfârșit, pe Valea Prahovei vor fi 25-25 de grade. Marți, însă, la sfârșitul minivacanței, vremea o să se strice un pic, dacă putem să spunem așa, în sensul că vor fi mai mulți nori și ploi în extindere, la început, în partea de sud a teritoriului, apoi, până spre orele serii, și în regiunile vestice, centrale și din nou în zonele montane”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE