Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valul de infecții respiratorii umple spitalele. Câți oameni ajung zilnic la camera de gardă

Publicat de: Euronews

În camera de gardă a Institutului Matei Balș se prezintă zilnic peste 250 de pacienți cu infecții respiratorii. Foarte aproape de vârful înregistrat în pandemie. Spitalul a atins deja capacitatea maximă. La nivelul întregii țări, peste 140.000 de români în ultima săptămână au fost testați pentru infecție respiratorie acută.

Dintre sutele de pacienți care vin zilnic cu infecții respiratorii la Matei Balș, mai puțin de 15% sunt internați. Aceste cazuri au nevoie de monitorizare, deoarece este vorba de copii sau de persoane în vârstă, cu boli asociate ori pacienți cu boli cronice. Testarea pentru gripă sau COVID se poate face în spitale, la medicul de familie și la centre particulare, contra cost.

„De luni a început cu... așa cu curgerea nasului și pe urmă a început ca lumea: tuse, febră. Am făcut testul COVID și am ieșit pozitiv și eu și soția”, spune un pacient.

„Tușesc și toată noaptea n-am dormit. Am tușit toată noaptea, toată nopatea. Începând de ieri, toată noaptea, am făcut testul, suntem pozitivi”, a precizat o pacientă.

„Suntem full, nu mai avem paturi, a crescut numărul de cazuri COVID. În momentul de față, Institutul funcționează la capacitate maximă, nu mai sunt locuri libere nici pentru patologia non-covid și nici pentru cea COVID. În momentul de față, cele mai multe cazuri sunt de gripă. Adică avem o proportție, să zicem, cam de 40% din cazurile care se prezintă la camera de gardă în momentul de față de gripa A, ulterior undeva la 20% cazuri de COVID, 20-30% și restul virozele respiratorii și patologii infecțioase, altele”, a menționat dr. Gabriel Nistor, medic infecționist.

Cum ar putea fi oprită aglomerația din spitale

Aglomerarea spitalelor ar putea fi evitată dacă pacienții care se prezintă la camera de gardă ar fi monitorizați la domiciliu de medicul de familie. În cazul în care respirația devine dificilă și starea generală de deteriorează brusc, recomandarea medicilor este ca pacientul să se prezinte în camera de gardă.

„Pot să îmi dau seama, apropo de gripă, e destul de simplu sau relativ simplu, din simptomatologia clinică, pentru că este acea situație care mă pune la pat, aici vorbim de o stare generală modificată brusc, de dureri importante de cap, musculare și articulare, senzația că am fost bătuți. Cine a trecut prin gripă știe să o recunoască destul de ușor, însă dacă vreau să fac diferența dintre COVID și o altă viroză, de multe ori e destul de greu și atunci rămânem la răspunsul: testarea e cea care poate să îmi spună exact”, a explicat dr. Adrian Marinescu medic primar infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș”.

„Chiar dacă, nu produc infecții mai grave. Este posibil să crească numărul de cazuri, dar din ceea ce știm până în momentul de față, nu sunt semne că îmbolnăvirile ar fi mai grave, dar nu încât să pună probleme la terapie intensivă”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Din luma martie, anul viitor, situația infecțiilor respiratorii se va echilibra, conform specialiștilor. Până atunci, cea mai eficientă metoda de a te proteja de gripa sezonieră, rămâne vaccinarea. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun, evitarea zonelor aglomerate și a contactului cu o persoană bolnavă sunt regulile care ne pot feri de infecțiile respiratorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE