Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vaccinul Pfizer-BioNTech, autorizat acum doi ani. 86% din populația adultă a Uniunii Europene era vaccinată complet, în iunie 2022

Se împlinesc doi ani de când Comisia Europeană a acordat autorizația de introducere pe piață pentru vaccinurile anti-Covid dezvoltate de BioNTech și Pfizer. Decizia a venit în urma recomandării făcute de Agenția Europeană a Medicamentului, care a ajuns la concluzia că beneficiile vaccinului depășesc riscurile administrării acestuia.

Cum au evoluat lucrurile de atunci și până acum

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început la 27 decembrie 2020 în Uniune Europeană, moment la care Ministerul român al Sănătății a cumpărat peste 4.2 milioane de doze de vaccin Pfizer. Până la 31 august 2021, autoritățile și-au atins obiectivul de vaccinare completă a 70% din populația adultă din Uniunea Europeană. În octombrie 2021, trei din patru adulți din UE erau vaccinați complet. În iunie acest an, 86% din populația adultă a Uniunii era vaccinată cu schema completă.

Pe baza acordurilor încheiate cu companiile care au primit autorizație, UE a rezervat până la 4,6 miliarde de doze de vaccin. Până în luna septembrie, În România au fost folosite aproape 17 milioane de doze dintr-un total de peste 94 de milioane achiziționate. Valoarea totală a dozelor de vaccin achiziționate în țara noastră depășește 1 miliard de euro.

Dezinteresul românilor pentru vaccinare a determinat autoritățile să vândă milioane de doze către alte țări: printre ele, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Germania sau chiar Coreea de Sud.

La jumătatea lunii octombrie, Parchetul European a anunțat că investighează achiziția de vaccinuri anti-Covid în Europa, ca urmare a interesului public extrem de ridicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE