Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul vaccin este disponibil. Varianta care combate Omicron 5 a ajuns în România

Noul vaccin produs pentru a combate noua varianta Omicron a ajuns de curând în România și este disponibil în centrele de vaccinare. Conform ministerului Sănătății, acesta oferă o protecție mai extinsă față de tulpina originală.

Vaccinul este conceput pentru a combate cu mai multă eficiență variantele noi Covid și este disponibil într-un număr limitat de centre de vaccinare. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară completă de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puțin 3 luni înainte.

Noul vaccin este produs în SUA și Germania și oferă protecție atât pentru tulpina inițială, cât și pentru cele mai noi variante hibrid Omicron BA.4 si BA.5., care sunt foarte răspândite în Asia și încep să pătrundă tot mai mult în Europa, unde cazurile de infectare sunt în creștere.

Euronews a cerut părerea unui expert, managerul spitalului Victor Babeș, Dr. Simin Florescu.

Dr. Simin Florescu: „Avem noua generație de vaccin, care se luptă, de fapt, cu tulpinile noi care generează în prezent majoritatea infecțiilor. Cazurile spitalizate nu sunt mai multe ca în ultima vreme. Avem acum o secție Covid cu 33 de paturi și avem grad de ocupare de 60-90%, deci nu avem probleme de capacitate”.

Managerul de la Victor Babeș a vorbit și despre situația virozelor și infecțiilor respiratorii din ultima vreme.

„A început mai devreme circulația virusului gripal. Avem cazuri mai multe, de obicei vârful epidemic era în februarie, acum e clar că vor fi mai multe cazuri, recomand ferm vaccinarea antigripală. Iar pentru virusul respirator, pentru care, din păcate, nu există vaccin sfatul e să se meargă cât mai repede la medic, când crește mult febra”, a transmis medicul.

Vaccinul oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE