Vacanța de vară tot la școală. Elevii din Iași învață și se joacă alături de voluntari străini

Pentru unii copii mult așteptata vacanță de vară începe să aibă un aer la fel de plăcut și dacă este petrecută... tot la școală. Zeci de elevi dintr-o comună din județul  Iași merg zilnic la unitatea lor de învățământ chiar și acum, dornici ca să citească, să învețe, dar mai ales să se joace cu voluntari străini. Metoda este de ajutor pentru părinții care nu au cu cine să-și lase copiii, dar mai ales... pentru elevi. 

Deși clopoțelul de sfârșit de an școlar a sunat demult, la Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” din comuna Valea Lupului, județul Iași, curtea și școala sunt pline de râsete și glasuri de elevi. Jocurile și experimentele științifice sunt doar două dintre multele activități cu care zeci de copii își umplu ziua.

Amalia, elevă: „Am umplut balonul cu bicarbonat. Și am avut două sticle in care am pus oțet și după aceea am pus baloanele pe sticle și le-am dat drumul. După aceea au început să se umple. 

Ilinca, elevă: „E plictisitor acasă. Nu prea avem ce să facem.”  

Șapte voluntari din cinci țări

Bonusul acestei școli de vară sunt studenții voluntari veniți din străinătate prin intermediul Asociației Internaționale AIESEC. Lucas, student în Brazilia, este unul dintre ei.

Lucas, voluntar din Brazilia: „Este săptămâna științei la școala de vară și, în clasa mea, facem lucruri legate de spațiu. Facem sistemul solar și acum construim niște rachete.” 

Filipa, voluntar din Portugalia: „Toți oamenii au fost atât de amabili, iar copiii sunt atât de politicoși, atât de plini de energie. Încearcă să vorbească cu mine cât pot de bine și încerc să înțeleg și eu.  (limba română - n.r.).” 

Petronela Petrea, directorul Liceului Profesor Mihai Dumitriu Valea Lupului: „Anul acesta avem șapte voluntari din cinci țări: Turcia, Egipt, Tunisia, Portugalia și Brazilia și aproximativ 80 de copii desfășoară activități de învățare, recreere.” 

Pauza de la joacă înseamnă câteva minute de citit. 

Sebastian, elev: „Foarte educativ pentru că ne ajută să învățăm mai multă engleză, ne ajută să ne dezvoltăm creierul la mai multe limbi străine.” 

Alături de studenții străini sunt și elevii mai mari ai liceului, care fac și ei voluntariat. Școala de vară durează patru săptămâni și este împărțită pe diferite tematici. 

Raluca Faraon, coordonator școala de vară: „Ideea a apărut din nevoia aceasta a părinților de a avea copiii și alte activități pe parcursul vacanței de vară. Deci altceva în afară de a sta acasă și de a folosi telefonul sau alte ecrane.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE