Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode, după eșecul aderării la Schengen: „De abia aştept să prezint ceea ce a făcut MAI”

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

UPDATE Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat cu privire la depunerea unei moţiuni simple împotriva sa că nu ar fi primul astfel de demers şi că abia aşteaptă să explice opiniei publice ceea ce a făcut ministerul pentru ca dosarul aderării la Schengen să ajungă pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

„Nu ar fi prima moţiune. De abia aştept să prezint opiniei publice tot ceea ce a făcut MAI pentru ca această decizie să ajungă la vot pe masa Consiliului JAI, unde votul este unul eminamente politic. De 11 ani, Guvernul României - MAI - investeşte şi a investit peste un miliard de euro în dotări, în echipamente, în tehnologii noi, a pregătit peste 60.000 de specialişti la centrul nostru de pregătire de la Buzău - centru de pregătire Schengen, a primit vizita de evaluare voluntară a 25 de specialişti în perioada 9-12 octombrie anul acesta, a primit vizita de evaluare a specialiştilor din Olanda. Toate aceste evaluări au ieşit impecabile şi comunicarea Comisiei a fost foarte clară: România respectă toate condiţionalităţile tehnice impuse de acquis-ul Schengen. Mai mult, au fost date exemple de bune practici, structurile MAI şi-au făcut datoria şi dacă am fost ieri în postura de a se lua o decizie favorabilă României a fost şi datorită profesionalismului angajaţilor MAI", a spus Bode, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, întrebat despre moţiunea pregătită de Opoziţie şi dacă va face un pas în spate, potrivit Agerpres.

USR și Forța Dreptei depun moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode, după respingerea României în Schengen

USR și Forța Dreptei, partidul condus de Ludovic Orban, vor depune o moțiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Inerne, Lucian Bode, după eșecul în privința aderării României la Sapațiul Schengen.

„Am decis ca parlamentarii din Forţa Dreptei, alături de cei din USR, să depunem luni o moţiune împotriva ministrului Lucian Bode pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen. Nu poate rămâne fără niciun fel de consecinţă acest rateu major al coaliţiei PSD-PNL şi normal ar fi fost să vină de la sine demisia/demiterea actualului ministru de Interne", a scris Orban, pe Facebook.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă a declarat că "nu putem avea un ministru de Interne de mâna a treia în Europa".

„Are nenumărate motive pentru a pleca din funcţie, de la plagiat, la licitaţii aranjate, dar cel mai grav este dosarul Schengen, cu afectare incalculabilă a viitorului economic al României. Nu putem avea un ministru de Interne de mâna a treia în Europa, de aceea vom depune această moţiune simplă şi ne aşteptăm ca orice parlamentar român responsabil să o voteze. Refuzul aderării României la Schengen, cred că poate nicăieri în România nu se simte mai dureros decât în Bihor", a declarat Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă.

Cătălin Drulă: PNL și Lucian Bode sunt vinovați pentru eșecul aderării la Schengen

Potrivit liderului USR, responsabilitatea pentru acest eşec revine PNL şi ministrului Lucian Bode.

„Omul asociat cu acest eşec şi fără credibilitate trebuie să plece din funcţie. Ne trebuie un ministru de Interne credibil. O persoană integră, un om dintr-o bucată. România are resurse de oameni care să fie respectaţi", a subliniat Drulă.

Liderul USR a menţionat că a fost dezamăgit de refuzul Austriei la acest vot, dar dincolo de acesta a putut constata şi "o diplomaţie neîndemânatică şi o reprezentare externă făcută de amatori pentru România", după ce luni de zile au asigurat că este rezolvată problema aderării României la Schengen.

„În ultimul moment am văzut nişte pseudoeforturi care aproape au intrat în domeniul ridicolului. Cu oameni din PNL care se filmează cu telefonul la întâlniri diplomatice, cu o agitaţie mai mult pentru camere. Dacă România ar fi avut oameni de stat care să o reprezinte nu şi-ar fi permis niciodată Austria ceea ce a făcut ieri. I-am cerut ieri demisia lui Lucian Bode, este de mult timpul să plece, nu mă mai aştept la onoare, aşa că luni vă anunţ că vom depune moţiune împotriva lui Lucian Bode, alături de Forţa Dreptei”, a spus Cătălin Drulă, care a arătat şi că aceasta este a doua moţiune împotriva ministrului Afacerilor Interne.

Liderul USR a mai afirmat că schimbarea ministrului Bode ar fi un prim pas în continuarea demersurilor pentru aderarea la spaţiul Schengen, urmat de eforturi diplomatice intense în perioada în care Suedia va deţine preşedinţia Consiliului UE, pentru a pune acest punct pe ordinea de zi şi pentru a înlătura opoziţia Austriei.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins, joi, aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

Distribuie

Taguri