Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Austriei se așteaptă ca economia țării să aibă de suferit după blocarea aderării României la Schengen

Publicat de: Oana Stoica

Alexander Van der Bellen spune că regretă "extraordinar" decizia țării sale de a opri aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen. Președintele Austriei se așteaptă ca economia internă să aibă de suferit în urma celor întâmplate în Consiliul JAI din 8 decembrie.

„Nu văd cum acest blocaj al aderării României la Schengen schimbă situația din Austria”, a subliniat Van der Bellen, într-o conferință de presă în timpul unei vizite în Slovenia. Se referă, de fapt, la criza migranților cu care se confruntă țara sa. "Din păcate, trebuie să recunosc că această legătură (n.r. a fenomenului) cu aderarea Românie și Bulgariei nu îmi rezultă.", a admis șeful statului.

„Este adevărat că Austria este într-o situaţie dificilă ca urmare a numărului foarte mare de solicitanţi de azil. Dar blocarea (n. red. aderării la) Schengen nu contribuie la o soluţie”, a scris Van der Bellen și pe Twitter.

Van der Bellen, citat de wienerzeitung.at consideră că economia austriacă va trebui să plătească un preț pentru această decizie.  Pe de o parte, dezvoltarea este de natură să afecteze turismul intern dacă sosesc mai puțini turiști din România, scrie publicația care i-a preluat interviul din Solvenia. 

Pe de altă parte, peședintele a subliniat că Austria este activă în România cu investiții directe semnificative. „Vom vedea cum reacţionează consumatorii români la această evoluţie, a spus el.  „După părerea mea, un preț economic este inevitabil”.

Van der Bellen şi-a exprimat speranţa că în curând va fi găsită o soluţie prin dialog cu partenerii din Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul Consiliului JAI. Austria s-a împotrivit aderării ambelor state, iar Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, însă fiind luate la pachet, decizia a afectat și România. Croaţia, în schimb, a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE