Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul României în Austria, chemat în țară pentru consultări. Scade nivelul relațiilor bilaterale

UPDATE. „Nivelul relațiilor noastre cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena” a declarat, vineri, Nicolae Ciucă.

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost rechemat în țară pentru consultări de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după votul pe Schengen de joi din Consiliul JAI.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări”, se arată într-un comunicat al MAE de vineri.

„Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim. Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, se mai spune în textul citat.

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm poziţia "total inadmisibilă" a Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) şi consideră că "Austria s-a singularizat şi autoizolat în cadrul Uniunii Europene".

Într-un comunicat transmis joi, MAE consideră că acest rezultat este "complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă", mai ales în condiţiile în care România a acţionat cu "deschidere şi transparenţă" în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE