Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Bode: Nu reluăm procedurile pentru Schengen, e nevoie doar de unanimitate și vot

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că țara noastră nu va mai fi nevoită să parcurgă toate procedurile prin care a trecut până în momentul Consiliului JAI din 8 decembrie. "Efectiv, este nevoie de un vot și de unanimitate."

Bode a numit acțiunea Austriei una "fără argumente" și a amintit cum, pe data de 16 noiembrie, la București, statul valida printr-o declarație în cadrul  Consiliului Forumului Strasbourg, susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen.

"Noi am propus mai multe soluții de ieșire din impas. Aceste  soluții le-am propus mai întâi austriecilor, ministrului Gerhard Karner, în cele două întâlniri pe care le-am avut la Viena, pe 23 noiembrie, respectiv pe 5 decembrie.Din păcate, soluțiile noastre nu au fost auzite, au spus că nu sunt de acord cu ele. Vorbesc de plan de acțiune, de colaborare polițienească, de acțiuni comune la frontieră, de preluare migranți pe regulamentul Dublin, vorbesc de planul de acțiune prezentat tot pe data de 5 de către Comisie, plan de acțiune care a fost puternic susținut de România și a venit la propunerea Austriei. 

Din păcate, nu au fost auzite de Austria, nici soluțiile noastre, nici soluțiile Comisiei, așa că, suntem în soluția pe care o cunoașteți. " a declarat Ministrul de Interne.

"Următorul Consiliu ordinar, Consiliu JAI, este programat pentru luna Martie. Dacă până atunci, va exista un consiliu extraordinar și președinția în exercițiu, cehă, președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea, împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, și aici mă refer la românia și Bulgaria,să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei, nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja ci, efectiv, este nevoie de un vot și de unanimitate." a mai precizat Lucian Bode.

Despre decuplarea de Bulgaria: "Nu s-a pus această problemă!"

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, că țara noastră analizează măsura decuplării de Bulgaria, în vederea obținerii unui vot favorabil pe viitor. Ciucă a precizat și că joi, în şedinţa Consiliului JAI, s-a discutat despre această posibilitate - respinsă de vecinii noștri, dar și de Austria.

În schimb, ministrul Bode a declarat că "nu s-a  pus aceasta problema din doua motive . Unul vi l-am spus vi-l repet, pentru o astfel de decizie este nevoie de unanimitate.  Doi, pentru ca noi am început evaluările cu Bulgaria, noi avem o relație foarte buna cu colegii bulgari, avem o relație de vecinătate, de colaborare de parteneriat cu ei, așa ca ar fi fost incorect din partea noastra să purtam discutii de splitare a celor două țări."

De asemenea, șeful de la Interne a amintit că singura propunere de ieri, din partea Austriei, a fost amânarea deciziei. Ori, așa cum a precizat în dimineața cu Consiliul, mandatul lui Lucian Bode a fost de a împinge totul la vot.

"Este un moment de cotitură pentru tara noastră si indraznesc sa spun chiar pentru Uniunea Europeană, ceea ce ar fi trebuit sa fie un moment de sărbătoare s-a transformat într-un moment trist in care după decizia de ieri, Ministrul de Interne croat nici măcar nu a luat cuvântul. Toată lumea era extrem de supărată, de mâhnită de votul Austriei și, în consecință, multe lucruri ar trebui să se schimbe, după acest vot, acest veto al Austriei. Nemeritat, pentru că, din nou, România nu este responsabilă de problemele interne din Austria." a mai spus ministrul.

Totul pentru Schengen: 11 ani, 1 miliard de euro investiți, 60 de mii de specialiști formați

După ce a precizat că nu se teme de moțiunea pe care o pregătește Opoziția, Bode a făcut bilanțul investițiilor României pentru obținerea aderării:"De 11 ani: Guvernul României, Ministerul afacerilor Interne investește și a investit peste 1 miliard de euro în dotări, în echipamente, în tehnologii noi. A pregătit peste 60.000 de specialiști la centrul nostru de pregătire de la Buzău, Centrul de Pregătire Schengen. A primit vizita de evaluare voluntară a 25 de specialiști în perioada 9-12 octombrie anul acesta. A primit vizita de evaluare a specialiștilor din Olanda. Toate aceste evaluări au ieșit impecabile și comunicarea Comisiei a fost foarte clară: România respectă toate condiționalitățile tehnice impuse de Schengen, mai mult, am fost dat exemple de bune practici."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE