Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană liberalizează temporar comerțul cu Ucraina

Consiliul UE a adoptat un regulament care permite liberalizarea temporară a comerțului cu Ucraina, dar și alte facilități comerciale asupra unor produse ucrainene. Ucraina este exceptată pentru un an de taxele pentru importul produselor care ajung în blocul comunitar, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Produsele vizate: fructe, legume, bunuri prelucrate industrial, produse agricole

Decizia UE va suspenda:

 - toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE și Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA) care nu fuseseră încă liberalizate. Suspendarea vizează, în special, produsele industriale care fac obiectul eliminării treptate a taxelor vamale până la sfârșitul anului 2022, fructele și legumele care fac obiectul sistemului prețului de intrare, precum și produsele agricole și produse agricole prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare;

- perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina;

- aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce privește importurile originare din Ucraina.

Care este scopul măsurilor

Măsurile UE au rolul de a sprijini economia Ucrainei, afectată de război. Agresiunea nejustificată a Rusiei a afectat capacitatea de producție, infrastructura de transport și accesul la Marea Neagră a statului, precum și capacitatea de a face schimburi comerciale internaționale.

‘’Consecințele nu pot fi subestimate nici la nivel intern, nici la nivel internațional în ceea ce privește impactul asupra securității alimentare’’, mai arată documentul citat.

La 27 aprilie 2022, Comisia și-a prezentat propunerea privind liberalizarea temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte.

La 13 mai, Consiliul a trimis Parlamentului European o scrisoare prin care își semnala acordul cu privire la regulament, documentul a fost apoi votat în plenul Parlamentului European la 19 mai.

Regulamentul a fost adoptat deja de Parlamentul European și urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE, după care va intra în vigoare în ziua următoare datei de publicare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE