Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șefa Comisiei Europene, sceptică privind embargoul asupra importurilor de petrol din Rusia

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exclus posibilitatea de se a ajunge la un acord la nivelul UE privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia în cadrul summitului Consiliului European de săptămâna viitoare.

Într-un interviu acordat publicației Politico, în marja Forumului Economic de la Davos, Ursula von der Leyen a declarat că nu dorește să creeze „false așteptări” cu privire la încheierea unui acord săptămâna viitoare.

„Cred că nu este un subiect potrivit pentru a fi rezolvat în cadrul Consiliului European, pentru că este foarte tehnic ceea ce discutăm”, a declarat ea. „Vorbim despre țări fără ieșire la mare care au nevoie de aprovizionare alternativă prin conducte, așa că trebuie să vorbim despre investiții în conducte, pentru a crește aprovizionarea, și vorbim despre rafinării care trebuie modernizate, despre investiții și despre energie regenerabilă”, a punctat șefa Executivului comunitar.

Comentariile ei vin după ce premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că nu va discuta despre sancțiunile la adresa Rusiei la summitul din 30-31 mai. De altfel, în rândul celor 27 de state membre UE, Ungaria este cel mai vocal critic al propunerii privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

Săptămâna trecută, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, semnala că, pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro, după ce, tot el vorbise cu câteva zile înainte de o sumă de până la 18 miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE