Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană, în continuă schimbare: Noi cifre arată că populația continentului este în declin

Populația Uniunii Europene a scăzut cu peste o jumătate de milion de locuitori față de 2020, potrivit celor mai recente statistici demografice publicate de Eurostat.

Raportul a evidențiat efectul negativ al victimelor COVID-19 asupra populației UE, întrerupând creșterea anuală observată până în 2020.

În ciuda faptului că 17 țări membre ale UE au înregistrat o creștere absolută a populației, șapte țări au urmat o tendință opusă, inclusiv scăderi semnificative în Italia, Polonia, Grecia și Croația.

Statisticile demografice anuale, realizate de specialiștii oficiali ai Europei, au ca scop să analizeze modul în care evoluează populația din regiune în funcție de o serie de parametri-cheie. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte ale ultimului raport:

Populația UE este în scădere

La 1 ianuarie 2022, populația UE era de 446,7 milioane de locuitori - o ușoară scădere față de aceeași zi din 2021.

Deși populația în ansamblu a crescut cu 4% față de 2001, populația a scăzut pentru al doilea an consecutiv.

În ianuarie 2022 erau cu 585.000 de persoane mai puțin în Uniunea Europeană, comparativ cu prima zi din 2020.

Populația UE a continuat să crească anual până în ianuarie 2020 și apoi a început să reia tendința negativă, care este atribuită victimelor cauzate de pandemia COVID-19.

Populația UE îmbătrânește rapid

Cele mai recente cifre arată că peste o cincime din locuitorii UE au acum 65 de ani sau mai mult.

Datorită accesului la facilități de asistență medicală mai bune, ponderea celor cu vârsta de 80 de ani sau mai mult aproape că s-a dublat în 2022 față de 2002.

Alternativ, s-a înregistrat, de asemenea, o scădere a populației cu vârsta sub 20 de ani, ceea ce contribuie la cifrele generale de îmbătrânire.

Femeile trăiesc mai mult în UE

Femeile din UE trăiesc mai mult decât bărbații din UE, pe baza celor mai recente cifre privind speranța de viață.

Deși speranța generală de viață a scăzut cu 1,2 ani între 2019 și 2021, cifrele arată că femeile trăiesc cu 5,7 ani mai mult decât bărbații.

Speranța de viață la naștere pentru femei era de 82,9 pentru femei în 2021, față de 77,2 pentru bărbați. Toate statele membre ale UE au urmat aceeași tendință.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE