Google, divizie a companiei Alphabet, a încheiat contracte prin care plăteşte peste 300 de publicaţii din Germania, Franţa şi alte patru ţări din Uniunea Europeană pentru conţinutul lor de presă şi va implementa un instrument care va facilita înscrierea şi a altor editori, a declarat compania, potrivit Agerpres.
Demersul, care va fi anunţat public în a doua parte a zilei de miercuri, urmează după adoptarea unor reguli esenţiale în domeniul drepturilor de autor de Uniunea Europeană în urmă cu trei ani şi care impun Google şi altor platforme online să plătească muzicienii, artiştii, editorii de ştiri şi jurnaliştii pentru folosirea conţinutului lor.
Editori din domeniul presei, printre cei mai aprigi critici ai Google, au cerut de multă vreme guvernelor să garanteze că platformele online plătesc un preţ corect pentru conţinutul oferit de aceştia. Anul trecut, Australia a instituit obligativitatea unor astfel de plăţi, iar Canada a introdus o legislaţie similară luna trecută.
''Până în prezent, avem acorduri care vizează peste 300 de publicaţii de ştiri naţionale, locale şi de specialitate din Germania, Ungaria, Franţa, Austria, Ţările de Jos şi Irlanda, cu multe altele existând discuţii în desfăşurare'', a declarat Sulina Connal, director pentru parteneriatele de ştiri şi editoriale, într-o postare de blog la care Reuters a avut acces şi care urmează să fie publicată miercuri după-amiază. Articolul de pe blog nu precizează care este numărul de editori plătiţi.
Două treimi dintre acestea sunt publicaţii germane, printre care Der Spiegel, Die Zeit şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
''Anunţăm acum lansarea unui nou instrument pentru a face oferte unor mii de alţi editori, începând cu Germania şi Ungaria şi continuând cu alte ţări din Uniunea Europeană în lunile care urmează'', a precizat Connal în articol de blog.
Instrumentul oferă editorilor un acord extins pentru ştiri care va permite Google să arate fragmente şi imagini la dimensiuni reduse contra unei taxe de licenţă.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Comisia Ursulei, decizie împotriva Germaniei: electricele chinezești vor fi suprataxate. România s-a abținut la vot
Producătorii chinezi de vehicule electrice se vor confrunta, în curând, cu o suprataxare pe piața din UE. Unii dintre ei vor plăti taxe până la 45% dacă vor să vină cu marfa pe continent.
EUROBAROMETRU. Cele patru beneficii pe care Uniunea Europeană le-a adus României după aderare
Aproape 40% dintre români consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a creat noi oportunități de muncă, în timp ce aproximativ 25% consideră că apartenența la blocul comunitar a contribuit la creșterea economică a țării noastre.
Comisia Europeană dă în judecată Ungaria la Curtea de Justiție a UE. Legea suveranității, sursa controverselor
Comisia Europeană a acționat în instanță Ungaria în legătură cu o lege controversată despre care Guvernul de la Budapesta susține că este necesară pentru a proteja „suveranitatea națională”.
Parlamentul European a fost dat în judecată de grupul extremei-drepte. Solicitarea făcută de suveraniștii Tribunalului General al UE
Grupul politic suveranist „Patrioţi pentru Europa” a intentat o acțiune în justiție împotriva Parlamentului European la Tribunalul General al Uniunii Europene, invocând excluderea sa din procesul de alocare a funcțiilor cheie în instituție, informează agenția EFE, citată de Agerpres.
Nou sistem european de plăți directe. Băncile din UE vor să înlocuiască firmele de carduri din SUA
Paisprezece mari grupuri bancare europene au lansat un nou serviciu de plată digitală. Pe termen lung, ar trebui să permită plata cumpărăturilor online și să înlocuiască marile firme de plăți, majoritatea americane.
Miniştrii de externe UE se reunesc de urgență. Oficialii vor avea discuții privind situaţia din Liban
Miniștrii de externe ai țărilor din Uniunea Europeană vor avea luni după-amiază o întâlnire de urgență pentru a discuta situația din Liban, a anunțat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE, citat de AFP.
Explainer: Cum va recurge UE la activele înghețate ale Rusiei pentru a strânge 35 de miliarde de euro pentru Ucraina
Uniunea Europeană are un nou plan: să obțină un împrumut de 35 de miliarde de euro, să îl înmâneze Ucrainei și să ajute țara să acopere gaura masivă lăsată în bugetul său de invazia Rusiei.