Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unirea Principatelor, sărbătorită în toată țara. Românii au celebrat 165 de ani de la Mica Unire

Românii din toată țara au sărbătorit astăzi 165 de ani de la Unirea Principatelor, realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În Capitală, Mica Unire a fost celebrată prin ceremonii militare și religioase la care au participat președintele și premierul României. La Iași, aproximativ 5.000 de oameni s-au adunat în Piața Unirii unde s-au prins în horă și au degustat celebrele plăcinte poale-n brâu. Și în alte orașe mari din țară, precum Constanța, Craiova și Cluj-Napoca, a răsunat Hora Unirii. 

În Capitală, ceremoniile militare și religioase au început la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei, unde au fost depuse coroane de flori, și au continuat la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. 

La ceremonie au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Apărării Angel Tîlvăr, iar evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor.  

Mica Unire, în inima Moldovei 

La Iași, aproximativ 5.000 de români s-au adunat în Piața Unirii. Unii dintre ei au venit de la sute de kilometri distanță. Gheorghiță Ciocârlan e din județul Suceava. An de an vine la Iași pe 24 ianuarie. Și nu vine cu mâna goală, ci cu bunătăți pe care le împarte la finalul programului artistic. 

”Noi am venit cu produse tradiționale, exact din moși strămoși, cu turta pe plita, cu slănină, cu ceapă, cu nelipsitul vin”, spune un cetățean. 

La final, 5.000 de plăcinte poale-n brâu au fost împărțite celor prezenți la eveniment. 

Aproape 150 de studenți ai Universității Tehnice Gheorghe Asachi s-au prins în Hora Unirii în campusul universitar. 

”Sperăm noi că astfel am marcat, o dată unirea noastră, a tuturor românilor, dar și faptul că suntem studenți din toate zonele țării veniți în Iași”, a spus o studentă. 

Și la malul mării a răsunat Hora Unirii. Deși afară erau -5 grade Celsius, zeci de români au participat la ceremonia organizată în Piața Ovidiu din Constanța. 

”E o zi specială pentru noi ca români și e frumos să participăm. Nu simțim frigul în aceste momente, decât puțin așa”, a spus un cetățean. 

La Craiova, sute de oameni au ieșit în centrul orașului, în ciuda frigului de afară. Aceștia au admirat parada militară și s-au prins în Hora Unirii. Nici copiii prezenți nu s-au dat în lături.  

”Am venit să ne bucurăm și noi ca orice român de rând de această zi măreață care ne va uni”, a spus un bărbat. 

Și în Cluj-Napoca, sute de oameni s-au adunat în fața Palatului Prefecturii pentru a sărbători. La fel ca în celelalte zone din țară, românii s-au bucurat de ceremonie și s-au prins în Hora Unirii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE