Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO | Nicolae Ciucă, la Iași, de Ziua Micii Uniri: „Autostrada Moldovei, un obiectiv aşteptat de mulți ani, are perspective certe de realizare”

Cei 164 de ani de la Mica Unire sunt marcați astăzi prin ceremonii militare, religioase, dar și prin depuneri de coroane. Aproape 5.000 de persoane participă, la Iași, la evenimentele organizate pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române.

24/01/2023 , 11:36

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, discursuri la ceremoniile din Iași

În deschiderea ceremoniilor care marchează cei 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Iași a început la ora 10:00 un concert de muzică populară. La evenimentele organizate la Iași sunt prezenți premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Cei doi politicieni care au fost huiduiți în timpul discursurilor.

Discursul premierului Nicolae Ciucă:

„Astăzi sărbătorim împreună Ziua Unirii Principatelor Române - actul fondator prin care naţiunea română a pus bazele modernizării şi emancipării statului şi a început opera neobosită a unificării poporului nostru. Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voinţă în jurul valorilor şi obiectivelor comune. Unirea Moldovei cu Ţara Românească nu ar fi fost posibilă fără acţiunile curajoase ale paşoptiştilor, fără munca neobosită a elitei intelectuale din cele două principate, fără demersurile neîntrerupte ale diplomaţiei româneşti pe lângă Cancelariile Marilor Puteri şi, mai ales, fără susţinerea populară a românilor. Aşadar, actul de acum 164 de ani a fost opera de voinţă şi de curaj a întregului popor şi a elitei sale politice”, a spus Nicolae Ciucă.

În discursul său la Iași, premierul a făcut referire și la dezvoltarea Autostrăzii Moldovei, A7.

„Guvernul pe care îl conduc a reuşit progrese semnificative. Pentru că suntem la Iaşi, aş dori să mă refer la Autostrada Moldovei, A7, un obiectiv aşteptat mulţi ani de cetăţeni şi care, în sfârşit, are perspective certe de realizare. Finanţarea este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, majoritatea tronsoanelor sunt deja contractate, iar antreprenorii au început lucrul. Modul în care reuşim să avansăm acest proiect în perioada scurta în care l-am repus între priorităţi este încă un exemplu ca împreună putem pune lucrurile în mişcare, uniţi de dorinţa pentru mai bine. A8, Autostrada Unirii, Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni va consolida, prin finanţarea europeană de care beneficiază România, oportunităţile de dezvoltare ale Moldovei”, a spus premierul României.

Discursul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu:

„În urmă cu 164 de ani, românii, popor şi conducători, au scris primul paragraf al istoriei statului naţional unitar român, o istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia, de fiecare dată, am demonstrat că doar uniţi putem depăşi orice obstacole. Doar împreună putem crea un viitor mai bun", a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul PSD a reamintit că acum 164 de ani, apropierea culturală şi economică puternică între cele două principate a dus la unitate.

„Atunci, în 1859, unitate nu a însemnat ca doar poporul să fie unit. Unitate a fost şi între conducători, personalităţi puternice cu viziuni proprii şi convingeri diferite au reuşit să se unească într-un scop comun: Unirea Moldovei cu Ţara Românească", a mai spus Marcel Ciolacu în discursul său.

Se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pe 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Țara Românească, iar domnitor al ambelor principate era ales Alexandru Ioan Cuza.

În cei 7 ani de domnie, a reușit să pună bazele României moderne. A creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu. A fost conceput Codul Civil și Codul Penal, s-a dat legea învățământului primar obligatoriu și au fost înființate și primele universități din țară, cea de la Iași - care îi poartă numele... și Universitatea București.

Cum s-a pregătit municipiul Iași pentru ziua Unirii Principatelor Române

În Iași, autoritățile au pregătit în amănunt această sărbătoare: au spălat străzile și le-au decorat cu steaguri, au curățat statuia lui Alexandru Ioan Cuza și au montat scena din Piața Unirii. La festivități sunt așteptați premierul României și președintele Camerei Deputaților.

La Iași, s-au făcut pregătiri pentru sărbătorirea zilei de 24 ianuarie. Aproximativ o sută de angajați de la Servicii Publice au măturat, spălat și împodobit orașul cu cetină de brad și tricolor.

Centrul orașului a fost îmbrăcat de sărbătoare, după ce Piața Unirii și statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost spălate. Cele trei blocuri turn din spatele meu au acum câte un tricolor.

Se spune că România s-a născut la Iași și nici un detaliu pentru sărbătorirea Unirii Principatelor Române nu trebuie uitat. Mii de oameni sunt așteptați în Piața Unirii. Unii dintre ei și-au făcut un obicei să fie prezenți.

Alexandru Lungu (foto) este masterand la Facultatea de Istorie. Cu o zi înainte de 24 ianuarie a decis să facă un filmuleț în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. „Este și firesc, până la urmă, să fie asemenea pregătiri pentru asemenea zi, mai ales că la Iași, in anul 1859, s-a întâmplat Unirea!”, spune acesta.

Defilare militară de Ziua Unirii Principatelor Române

Evenimentul mult așteptat va începe la ora 10 cu un concert de muzică populară, apoi va avea loc depunerea de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Unul dintre momentele așteptate este defilarea militară.

„Ne pregătim de sărbătoare pentru că Unirea Principatelor Române este foarte importantă pentru Iași și pentru îmtreaga țară și nu vrem să treacă ca o zi comună”, spune Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Totodată, autoritățile au pregătit pentru cei care vor veni la Ziua Unirii Principatelor Române 5000 de plăcinte poale în brâu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE