Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pușca lui A. I. Cuza și ceasul lui Kogălniceanu, expuse în Capitală. Obiectele aparțin unor colecții private

Pușca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza și ceasul de trăsură care i-a aparținut lui Mihail Kogălniceanu au fost expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, din Capitală. Obiectele sunt, în prezent, ale unor colecționari privați care au fost de acord să le expună de Ziua Unirii Principatelor. Piesele, folosite în urmă cu peste 150 de ani de liderii care au înfăptuit Mica Unire, au fost adjudecate la licitații pentru câteva mii de euro.

Vizitatorii care au trecut pragul Palatului Cesianu-Racoviță au putut admira una dintre armele lui Alexandru Ioan Cuza, adjudecată în 2018 pentru 5.000 de euro. Statul român nu a participat la licitatie.

Pușca de vânătoare a fost realizată special pe comandă pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la mijlocul secolului al 19-lea. Între timp, arma a fost dezactivată, este nefuncțională în acest moment si apartine unui colectionar privat, pasionat de astfel de obiecte.

Pe armă sunt inscripționate inițialele domnitorului și monograma „Manufactura Română”, semn că pușca a fost realizată în țară. Iar ceasul de trăsură care i-a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, confecționat din materiale rezistente la uzură, era considerat un aparat modern în secolul al 19-lea.

Alina panico, PR Manager, casă de licitație: „El a fost scos la licitație în 2015 și a fost adjudecat pentru 1.600 de euro. Deplasarile dinspre Țara Românească spre Moldova sau invers durau aproximativ patru, cinci zile, iar cei care desfășurau astfel de deplasări oficiale, precum Mihail Kogălniceanu, aveau nevoie de un aparat care să măsoare timpul. Ei bine, foloseau acest ceas de trăsură care este confecționat din bronz și cristal. În acest moment, el nu este funcșional, el are o valoare istorică.”

Piesele de colecție au atras vizitatori care au venit la expoziție special pentru a le vedea.

„Am văzut că este expusă pușca lui Alexandru Ioan Cuza și ceasul lui Mihail Kogalniceanu și am zis că pentru copii este o experiență plăcută să le vadă și o amintire pentru ei. Și să facem și poze. Cu siguranță băiețelul va fi foarte încântat să spună la gradiniță că a văzut o pușcă”, a precizat o femeie.

„Sunt pasionat de istorie în general, am venit aici special pentru armă pentru că iubita mea este pasionata chiar de Alexandru Ioan Cuza”, a supus un vizitator.

Tot de Ziua Unirii Principatelor Române a fost expus și un exemplar rar al cărții „Istoria Valahiei și a Moldovei”, scris de Mihail Kogălniceanu în 1837. Obiectul va fi scos la licitație la începutul lunii viitoare, iar prețul de pornire este de 400 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE