Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unde se situează Rusia și Ucraina în privința dotărilor militare după aproape un an de război

Cifre exacte și informații extrem de precise despre stocurile de arme ale Ucrainei nu sunt disponibile, însă tot ceea ce știm e că puterile occidentale furnizează în permanență Kievului armament greu.

Ucraina a solicitat recent partenerilor vestici, la Bruxelles, mai multe avioane de luptă. Totodată, Kievul a încheiat acorduri cu Germania, Regatul Unit și SUA pentru furnizarea de tancuri moderne, dar și cu Franța și Polonia, pentru armament mai ușor.

Va putea Rusia să producă și să achiziționeze suficient echipament militar pentru a continua războiul sau pentru a-și securiza teritoriile ocupate? Este suficientă pregătirea militară avansată a Ucrainei pentru a recupera teritoriile pierdute și pentru a rezista în fața amenințării Moscovei?

Ucraina este dependentă de armamentul occidental

Potrivit analistului militar David Gendelman, Rusia nu-și va reduce atacurile.

"În acest punct, Rusia deține avantajul în privința capabilităților militare. Rusia are avantajul în materie de armament, în primul rând în ceea ce privește artileria cu țeavă și cu reacție, precum și în privința forțelor aeriene, iar industria militară rusă poate susține războiul la capacitatea cu care funcționează acum. Consumul de muniție de artilerie al Rusiei a scăzut semnificativ în comparație cu perioada de primăvară-vară, iar acest lucru încetinește ritmul rusesc", a explicat specialistul.

Cu toate acestea, analistul militar spune că forțele rusești avansează încet, dar sigur.

"În orice caz, se înregistrează progrese, chiar dacă sunt lente și pe porțiuni înguste ale frontului", a completat acesta.

Gendelman subliniază că armata ucraineană este în mare parte dependentă de livrările occidentale de armament modern.

"Ucraina este profund dependentă de livrările de armament ale occidentului. În acest moment, principala sarcină a forțelor ucrainene este aceea de a asigura apărarea statului. Să iei în calcul contraatacurile, dincolo de cele ad-hoc e o posibilitate doar dacă occidentul furnizează Ucrainei cantități semnificative de arme – arme care sunt promise, dar încă nu au fost livrate", a mai spus specialistul.

Moscova încearcă să-și amâne inevitabila înfrângere

După invazia Rusiei, întreaga lume a fost martoră a pierderilor de echipamente militare ale Kremlinului. Avariate și abandonate pe câmpul de luptă, Moscova părea nepregătită pentru a înfrunta realitatea unui război de uzură. Ce plănuise Rusia inițial – o anexare rapidă a teritoriilor de către Rosgvardia, Trupele Gărzii Naționale, pentru a securitiza teritoriul ocupat și în primele săptămâni ale invaziei – s-a dovedit a fi un obiectiv nerealist, în fața rezistenței ucrainene.

Ofensiva ucraineană este posibil să fi provocat pagube însemnate forțelor armate ruse pentru care va fi nevoie de mult timp astfel încât să fie remediate, potrivit lui Pavel Luzin, expert în politica externă și de apărare a Rusiei, stabilit în SUA.

"Este imposibil să fie restabilită capacitatea militară a Rusiei. Armata a fost la apogeul puterii sale în 2020-2021 și nu va mai reveni vreodată în acel punct. Dar încearcă să își prelungească agonia. Să luăm drept exemplu ISIS: fără aviație și cu un minimum de blindate și artilerie, Statul Islamic a reușit să reziste timp de aproape patru ani unei coaliții internaționale cu o forță militară superioară. Iată cum Moscova încearcă să întârzie înfrângerea sa inevitabilă", a explicat specialistul.

Ucraina are nevoie de artilerie și vehicule militare moderne

Neil Melvin, director al departamentului de Studii de Securitate Internațională din cadrul Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), sugerează că Ucraina câștigă încet-încet controlul asupra situației, în special odată cu sosirea armamentului modern furnizat de partenerii occidentali.

"Războiul durează cu adevărat din 2014 (acesta sugerează că anexarea Crimeei de către Rusia este parte a conflictului - n.red.). Intrând în această nouă rundă de lupte (care a început în februarie 2022 -n. red.), ambele tabere sunt deja bine echipate: Rusia avea o paletă extinsă de capabilități militare, iar Ucraina, deși dispunea de o gamă semnificativă de armament, în anumite domenii lipsea tocmai echipamentul esențial", a explicat Neil Melvin.

În prima fază a războiului, când Ucraina a reușit să contracareze atacul rusesc, mai întâi asupra Kievului și apoi să frâneze treptat înaintarea rușilor prin Donețk, o cantitate impresionantă de armament rusesc a fost capturată și reconvertită.

Ucrainenii au preluat controlul și apoi au cam revopsit și reînarmat o mulțime de echipamente rusești, pe care le și stăpânesc foarte bine. Acum, aceștia dispun de o apărare aeriană destul de bună, spre deosebire de momentul în care au intrat în război, când foloseau echipament sovietic învechit.

Kievul are acum unele dintre cele mai moderne sisteme occidentale, care au fost destul de eficiente în eliminarea majorității dronelor și rachetelor rusești.

Cum a evoluat situația începând din 2014

Ceea ce vedem acum este un imbold către occident pentru a oferi ucrainenilor vehicule blindate moderne și pentru a dota țara cu și mai multă artilerie și rachete moderne.

După patru luni de război, după bombardarea Mariupolului și atrocitățile de la Bucha, SUA au anunțat livrarea de sisteme HIMARS cu rază lungă de acțiune pentru a contracara atacurile rusești.

Raza de acțiune a acestora a fost mărită, în special prin donarea de sisteme moderne de artilerie și obuziere. Și, cel mai recent, Statele Unite au îmbunătățit artileria cu o rază de acțiune de aproximativ 150 de kilometri prin modificarea binecunoscutelor sisteme HIMARS furnizate anterior.

Cu aceste noi sisteme, forțele ucrainene, de pe pozițiile lor actuale, vor putea lovi trupele rusești în aproape toate teritoriile ocupate. Singurele zone care nu pot fi vizate sunt sudul țării, extremitatea estică a Crimeei și extremitatea estică a regiunii Donețk. Altminteri, armata rusă va fi peste tot în raza de acțiune a Ucrainei.

"Dar încă le lipsesc rachetele cu rază de bătaie mai mare, de până la 300 de km, Statele Unite refuză cererile de furnizare a acestora, iar ucrainenii nu au avioane de luptă moderne la standarde NATO. Încă le folosesc pe cele din epoca sovietică, cele rusești. Acestea sunt încă, în esență, tehnologie din epoca sovietică", a explicat specialistul

Din vara anului trecut, zeci de țări au alocat Ucrainei ajutor militar sub formă de sisteme de armament moderne și sprijin financiar.

"Provocarea pentru ucraineni este să folosească de fapt toate acestea într-un mod coordonat pentru a încerca să străpungă liniile rusești. Aceasta este provocarea", a întărit acesta.

Rusia "duce lipsă de echipamente avansate"

Deși capacitatea militară a Rusiei a evoluat deopotrivă, schimbările sunt încă lente, potrivit lui Melvin.

"Rusia a intrat în război cu forțe militare masive, cu efective mari. Au pierdut multe echipamente. Au pierdut o mulțime de oameni. Dar au profitat de iarnă pentru a-și reconstitui oarecum puterile armate", a precizat acesta.

Kremlinul a avut o mobilizare de 300.000 de oameni, începând cu luna septembrie a anului trecut, care sunt acum pe poziții.

"Au o mulțime de echipamente din epoca sovietică: au existat stocuri uriașe atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Au o mulțime de obuze de artilerie, au o mulțime de tancuri și vehicule blindate, nu neapărat cele mai moderne, dar în număr mare. Este puțin probabil ca ei să rămână fără acest echipament de bază", a mai explicat specialistul.

Inovațiile militare rusești, o himeră

De la declarația sa din 2007 de la Munchen împotriva expansiunii NATO în Europa de Est, președintele Putin tot amenință Occidentul cu inovațiile militare rusești.

În 2018, circula chiar o animație cu o nouă rachetă secretă care părea să lovească teritoriul SUA. Aceste noi sisteme de ultimă generație nu sunt însă prezente în războiul din Ucraina, în ciuda a ceea ce s-a sugerat. Ele rămân în mare parte modele de laborator sau tehnologii virtuale, mai degrabă decât implementate în tehnologie reală.

"Rușii sunt deficitari în privința sistemelor post-sovietice mai avansate de rachete și vehicule blindate", a precizat Melvin.

"Așadar, cred că bătălia se reduce, în esență, la întrebarea dacă Rusia va încerca să își folosească cantitatea copleșitoare de resurse, în special forța de muncă, pentru a sparge liniile de apărare ucrainene, fără a utiliza neapărat prea multă sofisticare în conectarea dintre diferitele sectoare ale forțelor sale armate", a conchis acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE