Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amplu exercițiu militar: Militarii francezi, români și americani testează rachete de înaltă precizie, în cadrul unui scenariu fictiv, în care suntem atacați

Publicat de: Euronews

Amplu exercițiu militar la Capu Midia. Peste 300 de militari francezi, români și americani, cu 60 de vehicule de luptă, testează în aceste zile sistemele de artilerie. Se verifică astfel cooperarea între militarii NATO în baza unui scenariu fictiv, care implică un presupus atac pe mare.

Confom scenariului, atacul vine dinspre mare, iar răspunsul forțelor NATO este rapid. Lansatoarele de rachete sunt în prim plan în câmpul de luptă, care antrenează în exercițiu militari români, francezi și americani.

Astfel de exerciții comune între forțele NATO dislocate în România sunt tot mai dese în ultima perioadă

Ei testează pentru prima oară rachete de înaltă precizie, în cadrul unui scenariu fictiv. Suntem atacați dinspre mare, iar soldații de la Cincu, soldații francezi, împreună cu militarii români din Batalionul 8 de la Focșani și militarii americani de la Divizia 101 Aeropurtată din Mihail Kogălniceanu, execută împreună aceste manevre.

Comunicarea este esențială, iar astfel de exerciții comune între forțele NATO dislocate în România sunt tot mai dese în ultima perioadă. Ele au loc în toate bazele militare de la noi din țară.

Dan Toma, comandantul Diviziei Multinațională SE: „S-a dorit integrarea sistemelor de sprijin prin foc atât din dotarea Armatei Române, cât și din cea franceză și cea a americanilor.”

Tricand de la Goutte, Forces Armées Françaises: „Scopul acestui exercițiu, dar și cel de la Cincu și Smârdan, este de a ne antrena împreună pentru a fi capabili să acționăm în cazul oricărei situații sau dacă ne confruntăm cu un scenariu real de apărare.”

Vorbim de rachete de înaltă precizie HIMARS, achiziționat recent de către Ministerul Apărării Nationale și MLRS al francezilor.

Poligonul de la Capul Midia este singurul din România unde se pot efectua antrenamente cu trageri de artilerie

Rachetele americane HIMARS din dotarea Armatei Române sunt de înaltă precizie şi au fost testate în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Siria.

George Teleman, Batalion 81 Rachete: „Rachetele care deservesc sistemul pot bate până la 300 de km, au două tipuri de muniție, până în 70 și până în 300 de km. Este muniție asistată GPS, ce o face foarte, foarte eficientă.”

Poligonul de la Capul Midia este singurul din România unde se pot efectua antrenamente cu trageri de artilerie. Exercițiul ,,EAGLE ROYAL 23” pentru interoperabilitatea sistemelor de artilerie, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare pe Flancul de Sud-Est al Alianței, se încheie pe 10 februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE