Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

SUA avertizează cetățenii americani să părăsească imediat Rusia din motive de securitate

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Statele Unite au avertizat cetățenii americani să părăsească imediat Rusia din cauza războiului din Ucraina, a riscului de a fi arestați în mod arbitrar sau hărțuiți de autoritățile ruse, relatează Euronews.com.

„Cetățenii americani care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat (din această țară, n.red) Acționați cu prudență sporită din cauza riscului de detenții abuzive. Nu călătoriți în Rusia”, este mesajul transmis de Ambasada Statelor Unite la Moscova.

Statele Unite au lansat mai multe avertismente prin care și-au sfătuit cetățenii să părăsească Rusia. Ultima oară când a fost transmis un astfel de mesaj a fost în septembrie 2022, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială.

„Serviciile de securitate ruse au arestat cetățeni americani sub acuzații false, au ales cetățeni americani din Rusia pentru detenție și hărțuire, le-au refuzat un tratament corect și transparent și i-au condamnat în procese secrete sau fără a prezenta dovezi credibile.

Autoritățile ruse aplică în mod arbitrar legislația locală împotriva cetățeni americani și au deschis anchete penale discutabile împotriva cetățenilor americani implicați în activități religioase”, a precizat Ambasada SUA, potrivit sursei citate.

Rusia a deschis un dosar penal împotriva unui cetățean american acuzat de spionaj, a anunțat în ianuarie Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Cetățeni americani, aflați la închisoare în Rusia

Unul dintre cel mai cunoscute cazuri este cel al jucătoarei de baschet Brittney Griner, care a fost condamnată la închisoare în Rusia.

Sportiva a reușit să se întoarcă în Statele Unite în decembrie 2022, în schimbul traficantului de arme Viktor Bout, după ce a fost încarcerată aproape 10 luni.

Griner, care a recunoscut în mod deschis că este homosexuală, a fost închisă în Rusia, o țară în care autoritățile sunt ostile comunității LBGTQ.

Între timp, un alt american rămâne în închisoare în Rusia, întrucât nu a făcut parte din schimbul de prizonieri din decembrie 2022. Paul Whelan este un fost pușcaș marin care a fost arestat sub suspiciunea de spionaj la Moscova în 2018 și condamnat la 16 ani de închisoare.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că administrația sa "nu va renunța niciodată" la încercarea de a-l elibera pe Whelan.

Distribuie

Taguri