Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un robot ar putea revoluționa medicina. Mecanismul ar putea detecta mult mai repede cancerul pulmonar

Cercetătorii din Marea Britanie au creat un braț robotizat suficient de mic pentru a ajunge în profunzimea plămânilor, unde ar putea detecta primele semne de cancer și ar putea distruge celulele acestuia, tratând în mod eficient pacienții cu această boală.

Micul robot chirurgical, dezvoltat de o echipă de oameni de știință, ingineri și medici de la STORM Lab din cadrul Universității din Leeds, este alcătuit dintr-un tentacul de silicon ultra-moale, cu un diametru de numai 2,4 mm, care este controlat de magneți, potrivit Euronews Next.

Tentaculul este format dintr-o serie de fragmente cilindrice interconectate, care au o lungime de aproximativ 80 mm și se pot mișca oarecum independent unul de celălalt.

Potrivit studiului publicat de cercetătorii din Leeds în revista Nature Communications Engineering, acesta poate ajunge cu 37% mai mult în adâncime decât echipamentul standard și poate atinge unele dintre cele mai mici puncte din plămânii noștri, creând mai puține leziuni tisulare decât procedurile tradiționale.

Tentacul nu a fost testat pe pacienți vii, cercetătorii experimentând cu plămânii unor cadavre, dar aceștia colectează date pentru a începe testele pe oameni și sunt siguri că tehnologia ar putea revoluționa modul în care tratăm cancerul pulmonar.

Potențialul de a revoluționa tratamentul cancerului pulmonar

Potrivit studiului, utilizarea tentaculelor ar echivala cu o creștere de 30% a capacității de navigare a anatomiei bronșice.

"Aceasta este o evoluție cu adevărat interesantă", a declarat într-un comunicat profesorul Pietro Valdastri, directorul STORM Lab de la Universitatea din Leeds și supervizor al cercetării.

Robotul este manevrat cu ajutorul unor magneți personalizați în funcție de pacienți și montat pe brațe care rămân în afara pacienților, în timp ce traseul său este programat în prealabil.

"Scopul nostru a fost și este acela de a aduce un ajutor curativ cu durere minimă pentru pacient", a declarat Giovanni Pittiglio, coautor al studiului.

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel mondial și principala cauză de deces pentru bărbații și femeile din întreaga lume, potrivit cancer.net. World Cancer Research Fund International raportează că în 2020 s-au înregistrat peste 2,2 milioane de cazuri noi de cancer pulmonar.

În același an, 1,8 milioane de persoane au murit din cauza cancerului pulmonar la nivel mondial, dintr-un total de aproape 10 milioane de decese cauzate de cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE