Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programe de screening în mediul rural. Voluntarii oferă consultații gratuite în satele fără medici

Mai mulți medici și studenți oferă consultații gratuite în zonele unde oamenii nu au acces la îngrijiri medicale.  În plus, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a inițiat un program de screening pentru cancerul de colon, iar echipele de voluntari sunt coordonate de Dan Gheonea, rectorul UMF. Canapeaua roșie Euronews a ajuns și în Dolj, iar jurnalista Carmen Dumitrescu a vorbit cu doi dintre medicii care fac voluntariat și-i ajută pe pacienți cu investigații gratuite și recomandări de tratament, acolo unde e nevoie. 

Pacienții ale căror teste arată că există riscuri pentru sănătate sunt apoi investigați chiar la UMF. 

Prof. Dr. Dan Gheonea, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Craiova: ”Din fericire, în centrul nostru universitar există Centru de Gastroenterologie. Deci, este un centru de diagnostic și tratament și al universității noastre. Pacienții vin la noi, nu neapărat ajung la spital și aici li se face o colonoscopie completă cu cele mai moderne sisteme de endoscopie  existente actual la nivel mondial. Nu este ușor, fiecare porțiune din mediul rural are caracteristicile ei dar este în același timp frumos și atâta vreme cât oamenii te primesc cu drag și poți face ceva activ pentru ei și ceva activ  înseamnă salvarea unei vieți. 

Din 50.000 de persoane scrinate până acum, sunt cam 2.000 de colonoscopii efectuate, colonoscopii în care cam 80% dintre pacienți au o problemă a colonului. Sunt până la urmă 80% din 2.000 de vieți salvate pacienți care aveau un risc major de ajunge la o boală malignă colo-rectală. Deci, viețile salvate sunt de ordinul  sutelor, miilor printr-un astfel de program care nu este major.” 

Pe medicul de familie Constantin Kamal l-am găsit în comuna Argetoaia. Înconjurat de studenți, a amenajat un punct medical în școala din sat. 

Dr. Constantin Kamal, medic de familie: ”Multe din lucrurile depistate azi ar fi putut fi evitate sau dacă nu evitate în totalitate prinse sau descoperite într-un moment incipient în care tratamentul ar fi fost mai facil, costurile ar fi fost mai mici, iar impactul asupra vieții lor ar fi fost mult mai mic. A fost cazul unor formațiuni tumorale hepatice benigne. Într-adevăr pun niște probleme pentru paciente, paciente care au avut litiază veziculară, celebrele pietre la fiere, cum sunt cunoscute în popor, ele neștiind că au aceste afecțiuni. Oameni tot la fel cu litiază renală, pietre la rinichi, dar și persoane care în urma analizelor efectuate au descoperit că suferă de diabet, oameni care nu aveau tensiunile arteriale monitorizate, oameni care au avut valori mari ale trigliceridelor, ale colesterolului.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE