Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un lot de porumb românesc care trebuia să ajungă în Olanda a fost contaminat cu o substanță periculoasă

Un lot de porumb trimis de România Olandei a fost descoprit contaminat cu o substanță periculoasă. Țările de Jos au semnalat problema cu privire la acest lot prin sistemul european de alerte, potrivit Aradon.

O fermă din județul Arad a trimis un lot de porumb furajer pentru a fi exportat în Olanda. Analizele însă făcute pe această marjă au arătat că porumbul era contaminat cu Aflatoxina B1.

Olanda a raportat potențialul de contaminare și l-a clasificat ca fiind destul de grav în cadrul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje.

Datele  rezultatelor controalelor din Olanda au arătat o prezență de 0,200 mg/kg a Aflatoxinei B1, nivelul maxim admis fiind de 0,02 mg/kg.

Un incident asemănător a fost înregistrat și în anul 2013, atunci când la mai multe ferme de porci, a ajuns porumb furajer contaminat, atât din România, cât și din țara învecinată, Serbia.

Ce este Aflatoxina B1

Aflatoxina B1 este un toxic hepatic și precarcinogen, care inhibă sinteza de ARN mesager și induce formarea de tumori primitive ale ficatului (carcinom hepatocelular).

Sindromul este caracterizat prin vărsături, dureri abdominale, edem pulmonar, convulsii și comă, moartea prin edem cerebral. Deoarece aflatoxinele, în special aflatoxina B1, sunt puternic cancerigene în unele animale, există un interes în efectele expunerii pe termen lung la niveluri scăzute ale acestor micotoxine. În 1988 IARC a pus aflatoxina B1 pe lista de carcinogeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE