Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un fost aeroport din Berlin, transformat în adăpost pe fondul lipsei de locuințe pentru refugiați

Capitala germană transformă fostul aeroport Tegel într-un adăpost temporar pentru refugiați, pentru a găzdui 3.600 de ucraineni. Berlinul se străduiește să găzduiască civilii care au fugit recent de atacurile rusești asupra infrastructurii vitale, înainte de următoarele luni reci de iarnă, conform Euronews.com

În timp ce două foste terminale de pe aeroportul Tegel au fost deja deschise pentru refugiații ucraineni în primăvară, guvernul landului Berlin se grăbește acum să echipeze două corturi mari de pe pistă cu încălzitoare înainte de iarnă. De asemenea, a fost deschis un al treilea terminal și au fost montate 900 de paturi noi, conform oficialilor.

„Având în vedere că președintele rus Putin vizează infrastructura de căldură și apă a țării și că temperaturile vor coborî în curând sub zero grade, numărul refugiaților poate crește vertiginos în orice moment”, a declarat Katja Kipping, senator pentru probleme sociale din cadrul guvernului landului Berlin.

Găsirea de noi spații pentru mai multe persoane care caută protecție în Germania trebuie să devină o prioritate de top, a adăugat ea.

Locuințele nu pot fi construite suficient de repede

Tegel, cunoscut și sub numele de Otto Lilienthal, după numele pionierului aviației germane, a fost principalul aeroport al capitalei germane din 1948. Deschiderea aeroportului Berlin Brandenburg în octombrie 2020 a dus la un transfer treptat al operațiunilor către noul hub, ceea ce a condus la dezafectarea legală a Tegel în 2021.

Germania a primit un milion de refugiați din Ucraina de când Rusia a atacat vecinul său vestic în urmă cu aproape nouă luni. În plus, mai mulți solicitanți de azil decât în anii precedenți vin aici din țări precum Siria și Afganistan.

Săptămâna trecută, șeful asociației germane a orașelor a avertizat că multe localități din țară nu mai sunt în măsură să ofere locuințe decente pentru refugiați.

„Va trebui să începem să ne bazăm pe soluții de urgență, pentru că locuințele obișnuite care ar fi de fapt oferite în acest scop nu sunt disponibile în cantitate și calitate”, a declarat primarul din Straubing, Markus Pannermayr.

Săptămâna trecută, guvernul federal a încercat să liniștească îngrijorările comunităților locale, afirmând că este dispus să ofere 4,25 miliarde de euro pentru acest an și anul viitor pentru a ajuta la îngrijirea refugiaților și a migranților.

Dar chiar și cu noile fonduri federale, nu se pot construi noi unități de locuit la fel de repede cum continuă să sosească oamenii, spun oficialii orașului.

Numărul solicitanților de azil este în creștere

La aeroportul Tegel, aproximativ 1.500 de refugiați ucraineni și-au găsit în prezent o locuință temporară - majoritatea mame cu copiii lor - deoarece căminele obișnuite pentru refugiați din capitala germană, cu aproape 28.000 de paturi, sunt pline.

Berlinul a primit peste 100.000 de ucraineni până în prezent și, deși mulți dintre ei au găsit locuințe private la rude sau la germani care și-au deschis casele pentru ei, aproximativ 3.000 de persoane se bazează în prezent pe oraș pentru cazare.

Ucrainenii pot intra în Germania fără vize, dar migranții din alte țări care caută refugiu în Germania trebuie să solicite azil pentru a intra în adăposturi.

Din ianuarie și până la sfârșitul lunii septembrie, 134.908 persoane au solicitat azil în Germania, dintre care aproximativ 10.700 trăiesc în prezent la Berlin. Numai în luna octombrie, 3.454 de persoane au solicitat azil în capitala germană, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de luna septembrie, au declarat oficialii orașului.

Pentru a se asigura că toți aceștia - precum și cei care se așteaptă să vină - au un acoperiș deasupra capului în timpul iernii, Berlinul vrea să creeze 10.000 de locuri de cazare suplimentare până la sfârșitul acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE