Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia a ridicat un gard din sârmă ghimpată la granița cu Rusia, de teama unui val de migranți

Un gard înalt din sârmă ghimpată a fost ridicat la granița ce desparte Polonia de enclava rusă Kaliningrad. Autoritățile poloneze cred că, în acest fel, vor reuși să protejeze țara de numărul mare de migranți străini care doresc să ajungă în Europa prin regiunea rusă.

Noile rute aeriene între regiunea asiatică și Kaliningrad

Polonia și-a consolidat granița cu enclava rusă Kaliningrad din cauza suspiciunilor că aceasta ar putea deveni o punte de trecere pentru migranții din Orientul Mijlociu. Temerile sunt alimentate și de rapoartele privind noile rute aeriene deschise între regiunea asiatică și Kaliningrad.

„Soldații armatei poloneze au început să instaleze sârmă la această graniță, pe tot perimetrul terestru al frontierei cu Federația Rusă. De asemenea, intenționăm să construim o barieră electrică la această graniță cu Rusia,” a declarat Konrad Szwed, reprezentant al Poliției de Frontieră.

Analiștii nu exclud ca Rusia să vrea să deschidă o nouă rută pentru migranți pentru a șantaja Uniunea Europeană.

„În acest moment,  nu vedem atât de mulți migranți care vin în regiunea Kaliningrad, dar ar putea să se întâmple la fel ca și în Belarus. Observăm o mulțime de contacte între Rusia și Turcia. Aceste acțiuni ale autorităților poloneze le văd ca pe o politică de prevenție. Rusia nu are acum prea mult timp când vine vorba de războiul din Ucraina, așa că încearcă să împingă multe elemente de <șantaj> către Uniunea Europeană, inclusiv migranți,” a declarat Agnieszka Legucka, Institutul Polonez pentru Afaceri Internaționale.

Frigul, printre problemele cu care se vor confrunta migranții

Organizațiile umanitare sunt preocupate nu doar de apariția unei noi rute, ci și de problemele cu care se vor confrunta migranții.

„Nu este un scenariu la care nu ne-am gândit până acum. De fapt, nu este surprinzător că astfel de zvonuri, astfel de mișcări în general încep să apară din partea Rusiei. Din punctul meu de vedere, o persoană care lucrează la frontiera belarusă, modul în care pot fi tratate persoanele care vor trece această frontieră este terifiant. Vor fi respinși la fel ca oamenii de la granița cu Belarusul? Este de neimaginat pentru mine cum am putea împinge oamenii înapoi în țara agresorului,” a declarat Kalina Czwarnóg, reprezentant al Fundației Ocalenie.

Polonia nu se pregătește doar pentru o posibilă nouă rută de migrație prin Kaliningrad, ci și pentru situația în care va fi nevoită să primească mai mulți refugiați din Ucraina. De această dată,  oamenii vor fugi nu doar de bombe, dar și de frigul extrem.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE