Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un copil din patru nu merge la școală, în mediul rural: 400.000 de copii cu vârstă școlară sunt în afara sistemului educațional

În mediul rural, un copil din patru nu merge la şcoală, iar 400 de mii de copii de vârstă şcolară sunt în afara sistemului educaţional.

Prin urmare, abandonul școlar este o problemă gravă a societății, cu consecințe majore asupra tinerilor.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi partenerii săi, între care se află și Euronews România, caută soluții pentru reducerea abandonului școlar prin Caravana Pactul pentru Tineri, împreună cu oamenii din fiecare județ.

Conform datelor oficiale, una dintre cauzele abandonului școlar este sărăcia. Aproximativ 3,2 milioane de persoane trăiesc în sărăcie severă, iar cei mai afectați sunt copiii din mediul rural. 25% dintre ei ajung să abandoneze școala .

”De-a lungul timpului am impus să spunem niște măsuri pentru reducerea abandonului școlar și cred în continuare cu tărie că o masă caldă este importantă pentru copiii care se află în risc de abandon școlar. Deci, trebuie să le oferim o masă caldă la școală.

Asta ar fi una dintre măsuri și în același timp cred că o măsură care ar conduce la reducerea abandonului școlar este organizarea programului Școală după Școală 254”, a declarat Monica Anisie – președinte, comisia de Educație din Senatul României.

”Plecând de la faptul că familia nu se implică suficient și aș crede că acesta este principalul factor de abandon și de absenteism școlar. Gândiți-vă că sunt foarte multe familii care nu își duc copiii la școală pentru că îi iau la muncă.

Și atunci cu siguranță dacă am reuși să avem o comunicare cu familia, dacă nivelul acestora de trai ar fi un pic mai crescut și copilul n-ar mai fi nevoit să muncească de la vâsrte fragede, cu siguranță altfel ar sta lucrurile”, a declarat Mariana Pădureanu- director, Centrul Județean de resurse și asistență educațională Dolj.

Autoritățile caută soluții

Profesori, elevi, autorități locale, precum și reprezentanți ai Guvernului au încercat să găsească cele mai eficiente soluții, în cadrul celei de-a 10-a dezbateri organizate de Caravana Pactul pentru Tineri, la Colegiul Militar Tudor Vladimirescu din Craiova.

Inspectorii școlari au subliniat că, în ultimul timp, cea mai mare rată de abandon se înregistrează în rândul elevilor din ani terminali.

România a înregistrat o rată a abandonului școlar de 16% în 2022 , față de 10% cât este la nivelul Uniunii Europene. Iar în pandemie, țintele pe care și le-a propus Ministerul Educației nu au fost atinse.

Primarul Craiovei a anunțat implementarea unui proiect pe următorii zece ani, pentru copiii din medii defavorizate, precum și pentru mamele care au abandonat studiile.

Una dintre cele mai grave cauze ale abandonului școlar este consumul de substanțe interzise. Pentru a-i recupera pe tinerii care se confruntă cu această problemă, se vor aloca 37 de milioane de euro pentru crearea de centre de tratare și consiliere.

Următoarele dezbateri organizate de Caravana Pactul pentru Tineri vor avea loc în Slatina, pe 12 martie, și în Târgu Mureş, pe 28 martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE