Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un câștigător al Premiului Pulitzer și mai mulți scriitori dau în judecată Meta din cauza inteligenței artificiale

Un grup de scriitori, printre care și Michael Chabon, câștigător al Premiului Pulitzer, a dat în judecată compania Meta marți la un tribunal federal din San Francisco. Gigantul IT este acuzat că s-a folosit de operele scriitorilor pentru a ”antrena” programul său de inteligență artificială Llama, relatează agenția Reuters.

Michael Chabon, dramaturgul David Henry Hwang, câștigător al premiului Tony, și autorii Matthew Klam, Rachel Louise Snyder și Ayelet Waldman au afirmat în instanță că Meta a învățat modelul Llama să răspundă la solicitări cu seturi de date care includeau versiuni piratate ale scrierilor lor.

Aceeași scriitori au intentat, vineri, un proces colectiv împotriva companiei OpenAI, care a creat chatbotul ChatGPT. Autorii au subliniat că operele lor, precum romanele și piese de teatru, sunt extrem de valoroase pentru dezvoltarea sistemului de inteligență artificială care este alimentat astfel cu ”cele mai bune exemple de scriitură de înaltă calitate”.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al companiei Meta a refuzat să comenteze în legătură cu noul proces, iar avocatul care îi reprezintă pe scriitori nu a răspuns solicitării de a da detalii despre acțiunea în instanță.

În luna iulie, companiile Meta și OpenAI au fost date în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor de către un alt grup de autori, printre care și comedianta Sarah Silverman.

Reprezentanții companiei Meta au publicat o listă de seturi de date folosite pentru a antrena prima versiune a modelului de inteligență artificială Llama, pe care a lansat-o în februarie. Compania nu a dezvăluit datele pentru cea mai recentă versiune, Llama 2.

Llama 2 este primul model lingvistic de mari dimensiuni pe care Meta l-a pus la dispoziția publicului pentru utilizare comercială. Acesta este gratuit pentru companiile cu mai puțin de 700 de milioane de utilizatori activi lunar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE