Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un alt înalt oficial european avertizează că "războiul convențional nu mai e o fantezie în Europa"

După Donald Tusk sau Jens Stoltenberg, un alt înalt oficial european a atras atenția că Europa chiar riscă un război cu Rusia. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, avertizează că statele europene ar trebui să se pregătească pentru un conflict la scară largă cu rușii. Și este pentru prima dată când el face astfel de afirmații atât de clare.

Josep Borrell a avertizat că Europa chiar riscă un conflict cu Rusia

"Rusia este o amenințare pentru Europa. Războiul se profilează, cu siguranță, în jurul nostru. Un război convențional, de mare intensitate, în Europa nu mai este ficțiune. Nu va începe mâine, dar nu putem nega realitatea", a spus Josep Borrell, într-un discurs susținut la un forum economic de la Bruxelles, citat de Financial Times.

Diplomatul european întărește ideea că rușii nu poartă un război doar în Ucraina, ci deja și în statele membre UE, prin atacuri hibride sau informatice.

Comentariile lui Borrell vin după ce chiar și unii șefi militari din UE au emis astfel de avertismente că Rusia ar încerca să submineze NATO pe parcursul următorului deceniu.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina (februarie 2022), țările europene nu erau atât de concentrate pe investițiile în apărare și au redus, de-a lungul timpului, cheltuielile pentru apărare. În schimb, și-au intensificat planurile pentru a-și spori capacitatea de producție industrială. Numai că acum, având în vedere realitatea pe care o traversăm, statele UE și-au recalibrat planurile.

Ucrainenii au nevoie disperată de armament și muniție pentru a face față Rusiei, iar reducerea de ajutoare din ultimele luni îi afectează enorm. Însă există o speranță după ce eforturile europene de a crește livrările de arme către Ucraina și de a-și rearma forțele militare interne au început încet să ia amploare.

"Statele membre ale UE au creat o Agenție de Apărare, dar nu au finanțat-o încă", a spus Borrell, care a adăugat că această agenție este necesară din cauza "dualității dintre cei care au cunoștințe despre arme și au făcut rapoarte de ani de zile, cărora nimeni nu le-a dat atenție. Avem nevoie de un nou instrument de finanțare interguvernamental (…) comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare a zonei euro".

O altă propunere care se vehiculează de mult timp se referă la veniturile din activele rusești înghețate în Europa și care ar urma să fie transformate în ajutor european pentru ucraineni.

În plus, liderii UE au avut discuții, în martie, și cu Banca Europeană de Investiții (BEI) să își adapteze politica de creditare pentru industria de apărare. Însă chiar și așa, majoritatea acestor eforturi sunt considerate prea mici pentru a genera capacități financiare suficiente pentru cheltuielile cu apărarea.

Șeful diplomației UE a abordat și teama tot mai mare în rândul europenilor cu privire la o potențială revenire a lui Donald Trump ca președinte al SUA. El a amenințat că nu va apăra aliații NATO din Europa care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

"Umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă de la Războiul Rece, s-ar putea să nu fie deschisă tot timpul. Poate, în funcție de cine va ajunge la Washington, nu ne vom putea baza pe America să ne protejeze", a spus Borrell.

Ce ar însemna un conflict Rusia - NATO

Vladimir Putin a promis că Rusia nu va ataca țări NATO, însă istoria și realitatea de fapt au contrazis de multe ori retorica rusă sau comunicatele oficiale. El a infirmat chiar și declanșarea unui război în Ucraina cu puțin timp înainte ca tocmai el să îl înceapă.

Însă specialiștii americani au pus cap la cap mai multe amănunte și date și au ajuns la concluzia că Putin nu ar avea niciun interes în extinderea conflictului, mai ales către o țară NATO.

În acest sens, au existat mai multe evaluări în ultimele luni, iar unii experți au precizat că, dacă vor avea succes pe teritoriul Ucrainei, rușii ar urma să atace și altă țară și au dat ca exemplu țările baltice, Polonia sau chiar Republica Moldova.

La o comparație obiectivă, un conflict direct Rusia - NATO ar dezavantaja extrem de mult Rusia. În primul rând, rușii fac față cu greu în Ucraina, țară care are o populație de 3 ori și jumătate mai mică. Iar la nivel militar, rușii sunt de cel puțin 4 ori peste ucraineni. La nivel de armament, rușii au reușit să achiziționeze cantități uriașe din Coreea de Nord și Iran.

Astfel, o confruntare cu NATO ar însemna un eșec colosal pentru ruși, dacă avem în vedere că armamentul lor nu se compară cu tehnica ultramodernă occidentală, cu sistemul de spionaj occidental și cu o mulțime de alte avantaje strategice ale țărilor NATO. Cu toate acestea, pagubele pe care rușii le-ar produce ar fi semnificative.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE